ABD'de ara seçimlerin sona ermesinin ardından ülkede 2020 seçimleri için siber güvenlik çalışmaları başladı.
ABD'li istihbarat yetkilileri, Rusya, Çin, İran ve diğer ülkelerin ABD seçimlerini ve seçmenleri etkilemek için sürekli çaba sarf ettiklerini ileri sürüyor.
İç Güvenlik Dairesinde siber güvenlik sorumlusu Chris Krebs, bu yılki seçimlerin büyük bir oyun olmadığını, bir ısınma olduğunu belirterek, muhalifler için düşündükleri büyük oyunun muhtemelen 2020'de olacağını söyledi.
Rusya'nın 2016 ABD seçimlerine müdahale ettiği iddiası
ABD'de Rusya'nın başkanlık seçimlerine siber saldırılar yoluyla müdahale ettiği iddialarına yönelik soruşturmalarda başlatılmıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın ABD başkanlık seçimine müdahale ettiği iddiaları için, "Bu iddia siyasi bir oyun. ABD ile ilişkilerimize zarar vermesine izin vermemeliyiz. ABD'de ülke içi siyasi mücadelenin, siyasi oyunların parçası. Dolayısıyla bu konu ile zerre kadar ilgilenmiyorum. Bu meselenin iki ülke arasındaki ilişkileri rehin almasına müsade etmemeliyiz" demişti.
ABD seçimleri ve Facebook'un veri skandalı
ABD Başkanı Donald Trump'la iş birliği yapan İngiliz şirketi Cambridge Analytica'nın seçim kampanyası sırasında, Facebook kullanıcılarının verilerini yasa dışı yollardan aldığı ortaya çıkmıştı.
Facebook, "verilerin usulüne uygun kullanılmadığıyla ilgili iddiaların gözden geçirileceğini", Cambridge Analytica'nın faaliyetlerinin incelenmesi için kendi dijital adli bilişim uzmanlarından oluşan bir ekibi görevlendirdiğini açıklamıştı.
Bunun üzerine internet kullanıcıları, "Facebook’u sil" kampanyası başlatmıştı. Kampanyaya destek verenler arasında, Tesla ve Space X’in CEO’su Elon Musk da vardı.
Veri skandalı sebebiyle yüz binlerce kişi Facebook hesaplarını silmiş, Facebook büyük zarara uğramıştı.
Twitter ABD ara seçimleri öncesi önlem almıştı
Twitter, kasım ayında yapılan ABD Kongresi ara seçimleri öncesi siyasi içerikli reklamları daha şeffaf hale getirebilmek için bir dizi yeni önlem aldığını açıklamıştı.
Yapılan açıklamada, site üzerinden siyasi içerikli reklam verecek kişi ve kuruluşların kendilerini tanıtmaları ve ABD'de bulunduklarını ispatlamaları gerektiği belirtilmiş, yabancı uyruklu kişilerin ABD'deki insanlara yönelik siyasi reklamları hedeflemesine izin verilmeyeceği vurgulanmıştı.
Kaynak: AP News