ABD'de çocuk yaşta ülkeye yasa dışı olarak getirilmiş yaklaşık 800 bin gence yasal statü sağlayan ve koruyan Çocukluk Çağında Gelenler İçin Ertelenmiş Eylem (DACA) düzenlemesinin iptal edilmemesi için, ABD Kongre binası içinde ve dışında protesto düzenlendi.
Polis, Kongre binası çevresinde belirli noktalarda trafiği durduran ve kendilerini zincirleyen göstericileri "trafiği engellemek" ve "sivil itaatsizlik" suçlamalarıyla gözaltına aldı.
Kongre binasında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan'ın odası önünde oturma eylemi yapan, aralarında çok sayıda Müslüman kanaat önderinin de olduğu göstericiler, polisin müdahalesiyle karşılaştı.
87 kişiye gözaltı
"Sivil itaatsizlik" gerekçesiyle gözaltına alınan 87 gösterici arasında Amerikalı Müslüman kanaat önderlerinden İmam Ömer Süleyman, İmam Davud Velid, İmam Mücahid Fletcher, İmam Talib Şerif, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad, Zahra Billoo ve Linda Sarsour da yer aldı.
İşlemlerinin tamamlanmasının ardından serbest bırakılan Müslüman kanaat önderleri, sosyal medya hesaplarından gözaltılarla ilgili yaptıkları anlık paylaşımlarda, "adalet ve hakkaniyet" için göstericilere destek verdiklerini yazdı.
Trump'ın DACA öfkesi
ABD Başkanı Donald Trump, DACA yasası kapsamında ülkeye yasa dışı getirilmiş çoğu Latin kökenli yaklaşık 800 bin gencin 5 Mart'a kadar yasal durumlarını düzenlemeleri ya da ülkeyi terk etmeleri çağrısı yapan kararı Eylül ayında imzalamıştı.
Kararın anayasaya aykırı olduğunu savunan Donald Trump yönetimi, Eylül ayında DACA programını bitirme kararı aldığını açıklamıştı.
800 bin gencin durumu belirsiz
DACA programı, 2012'de dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından getirilmiş ve söz konusu gençlere 2 yıl çalışma izni ve diğer yasal imkanlar sağlanmıştı.
DACA, ABD Kongresi'nde Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında henüz çözülememiş bir sorun olarak bekliyor.
Yüz binlerce gencin akıbetiyle ilgili belirsizlik, Amerikan kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.
Yüksek mahkeme Trump’a 'dur' dedi
Geçen hafta San Francisco Federal Bölge Yargıcı William Alsup, kararın yürütmesini durdurmuştu.
ABD Yüksek Mahkemesi de, Trump yönetiminin "çocuk yaşta ABD'ye yasa dışı olarak getirilmiş yüz binlerce gencin sınır dışı edilmesini" öngören kararıyla ilgili başvurusunu reddetmişti.
Mahkeme kararının, Trump yönetiminin DACA mağduru gençlerle ilgili yaptığı son düzenlemeyi belirsiz bir süreyle ertelediği yorumu yapılmıştı.
Kaynak: AA