AP News'in haberine göre, federal gözlemcilerin hazırladığı yeni bir rapor, FBI'ın, hastabakıcı ve akıl sağlığı işçileri için parmak izi kontrolünden vazgeçmesi, Trump yönetiminin gözaltı kamplarında tuttuğu binlerce genç göçmenin bu kamplarda bulunduğu riskleri ortaya çıkardı.
ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı tarafından salı günü yayımlanan denetleme dairesi başkanlığı bildirisine göre, Teksas çölünde 2 bin 300'den fazla gencin tutulduğu kamptaki 2 bin 100 çalışanın hiçbiri titiz bir şekilde FBI'ın parmak izi kontrolünden geçmiyor.
Bildiride, “Bunun yerine, Tornillo, kapsamlı verilere erişimi daha az olan özel bir yüklenici tarafından yürütülen kontrolleri kullanıyor, böylece suç geçmişine sahip bir bireyin çocuklara doğrudan erişebilme riski artıyor” ifadeleri yer alıyor.
Her 100 çocuğa bir akıl sağlığı klinik uzmanı düşüyor
Bildiride buna ek olarak, federal hükümetin, kar amacı gütmeyen bir kuruluşun (BCFS Health and Human Services) akıl sağlığı gerekliliklerini yerine getirmesine izin verdiği, federal politika kapsamında, göçmen gençlik barınaklarının genel olarak her 12 çocuk için bir akıl sağlığı klinik tedavi uzmanına sahip olması gerektiği, ancak federal kurumun BCFS ile yaptığı sözleşmenin, Tornillo'da her 100 çocuk için sadece bir klinik tedavi uzmanı personeline izin verdiği ve bunun akıl sağlığı bakımını sağlamak için yeterli olmadığı belirtildi.
BCFS olarak bilinen Sağlık ve İnsan Hizmetleri kuruluşu ise şu anda Tornillo'daki gözaltı kampında her 50 çocuk için bir akıl sağlığı klinik tedavi uzmanı olduğunu ifade etti.
ABD'li senatör Ron Wyden, salı günü yaptığı açıklamada, arka plan kontrollerini geçersiz kılmanın “kesinlikle korkunç” olduğunu ve barınmanın derhal kapatılması çağrısında bulunduğunu söyledi.
Binlerce genç göçmen tutuluyor
Trump yönetimi, Haziran ayında Teksas'ın izole edilmiş bu köşesinde 360 kadar genç göçmene geçici bir sığınak açacağını açıklamıştı.
Tesis, 6 aydan daha kısa bir süre içinde, binlerce genç göçmenin içinde tutulduğu bir gözaltı kampına dönüştü.
Şu anda kampta, yaşları 13 ile 17 arasında değişen çoğunluğu Orta Amerikalı'dan oluşan 2 bin 324 göçmen bulunuyor. Bu genç göçmenlerin bin 300'den fazlası henüz ekim ayının sonunda kampa geldi.
Tornillo çadır kentinde, ülkenin 204 federal hapishanesinin birinden daha fazla kişi gözaltında tutuluyor.
Trump'ın göçmenlere yönelik tehditleri
Guatemala, Honduras ve El Salvador'a dış yardımları kesme ya da büyük ölçüde azaltmaya başlayacakları tehdidi işe yaramayan Trump, Meksika’nın yasa dışı göçü durdurmaması durumunda, ülkesinin ordusunu sınıra yığacağını, güney sınırını kapatacağını ve ödemeleri keseceğini söylemişti.
ABD Başkanı, Twitter’dan yaptığı açıklamada, "Meksika’dan en sert şekilde bu hücumu durdurmasını istemek zorundayım. Eğer durduramazlarsa ABD ordusuna çağrı yapacağım ve güney sınırımızı kapatacağım" ifadelerini kullanmıştı.
Trump, göçmen kervanını "ülkesini işgal" olarak nitelemiş ve "Ordumuz sizi bekliyor olacak" diye açıklama yapmıştı.
Göçmen konvoyunun ülkeye girişine izin vermeyeceklerini vurgulayan Trump, "Sınır Kontrol güçleriyle Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza birliklerinin yanı sıra sınıra 10 ile 15 bin arasında asker göndereceğiz. Kimse sınırdan içeri girmeyecek. Bu kişilerin içeri girmesine izin vermeyeceğiz" demişti.
Trump pazartesi günü Twitter'dan paylaştığı mesajında, “Meksika, çoğu azılı suçlular olan göçmenlere bayrak açmalı ve onları ülkelerine geri göndermeli. İster uçakla, ister otobüsle, nasıl istiyorsanız öyle yapın ama onlar ABD'ye gelmeyecek. Gerekirse sınırı kalıcı olarak kapatacağız. Kongre, duvarı (Meksika duvarı) finanse et” ifadelerine yer vermişti.
Vatandaşlık hamlesi
ABD Başkanı Trump, ABD vatandaşı olmayanların veya düzensiz göçmenlerin ülke topraklarında doğan çocuklarına ABD vatandaşlığı verilmesi uygulamasına son vermek istediğini söylemişti.
Donald Trump 9 Kasım'da ise, Meksika sınırından ABD'ye yasa dışı yollardan girmeye çalışan göçmenlerin ülkeye girişini etkin bir şekilde yasaklayan yeni göçmen beyannamesini imzaladığını açıklamıştı.
20 Kasım'da da Trump'ın ülkeye yasa dışı yollardan giriş yapanların iltica başvurularının reddedilmesini öngören Başkanlık Bildirgesi, Federal Mahkeme tarafından engellenmişti.
Orta Amerikalı göçmenler
Birleşmiş Milletler (BM), Orta Amerika'dan ABD'ye ulaşmak için yola çıkan göçmen kervanına 7 binden fazla kişinin katıldığını belirtmişti.
Ülkelerindeki savaş ve yoksulluktan kaçarak yeni bir hayat kurmak için ABD'ye doğru yol alan Orta Amerikalı göçmenlerin ilk grubu, 13 Kasım'da ABD Meksika Sınırına ulaşmıştı.
Tüm tehditlere ve zorluklara rağmen binlerce Orta Amerikalı göçmenin ABD Meksika sınırındaki bekleyişi süyüyor.
Kaynak: AP News