ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Birleşmiş Milletler'in (BM) "Halep'e yardım ulaştırılabilmesi için haftada 48 saat çatışmalara ara verilmesi" çağrısına ilişkin, şiddeti azaltacak her türlü çabayı, 5 yaşındaki Ümran Daknes gibi insanların acı çekmesini önleyecek her bir gayreti destekleyebileceklerini bildirdi.
Kirby, günlük basın brifinginde Suriye'de 5 yıldır devam eden iç savaşa dair soruları da yanıtladı.
Bakanlık sözcüsüne, ABD Başkanı Barack Obama'nın 5 yıl önce ilk kez "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed gitmeli." dediği ancak onun hala görevini sürdürdüğü hatırlatılarak, Esed'in gitmesine dönük bir politikanın yanlış olup olmadığı soruldu.
Obama'nın o günkü sözlerinden sadece belirli kısımları alarak değil, tamamını göz önünde bulundurarak değerlendirme yapılması gerektiğini belirten Kirby, ABD Başkanı'nın Esed'in Suriye halkı için kenara çekilme vaktinin geldiğini söylediğini anlattı.
Hava saldırısında yaralanan Suriyeli çocuk
Bir soru üzerine, Suriye'de rejim ya da Rus uçakları tarafından Halep'in El Katerji Mahallesi'ndeki sivil yerleşim yerine 17 Ağustos akşamı düzenlenen saldırıda yaralanan 5 yaşındaki Ümran Daknes'e değinen Kirby, "O küçük çocuğun videosunu, fotoğraflarını kaçınız gördü? O daha 5 yaşında. Hesaplamama göre, bu küçük çocuğun hayatında savaş, ölüm, yıkım, açlık olmayan bir günü olmadı." ifadelerini kullandı.
Daha sonra bakanlık sözcüsüne, "Halep'e yardım ulaştırılabilmesi için haftada 48 saat çatışmalara ara verilmesi" çağrısıyla ilgili bir soru yöneltildi.
Geçici, kısa ömürlü ve bölgesel ateşkeslerin ötesine geçebilmenin önemli olduğunu vurgulayan Kirby, şöyle konuştu:
"Şiddeti azaltacak her türlü çabayı destekleyebiliriz. Bu küçük çocuk (Ümran Daknes) gibi insanların acı çekmesini önleyecek her bir gayreti destekleyebiliriz."
Kirby, şiddeti durdurmak için ilk etapta Suriye'de rejim güçlerinin masum insanları öldürmeyi ve yaralamayı sonlandırması gerektiğini sözlerine ekledi.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, "Halep'e yardım ulaştırılabilmesi için haftada 48 saat çatışmalara ara verilmesi" çağrısında bulunmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da Rusya'nın 48 saatlik ilk "insani molayı" gelecek hafta, yardımların güvenli bir şekilde ulaşıp ulaşmadığı anlamak için verebileceğini bildirmişti.