Konuya ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre;
- 2020 ABD Başkanlık seçimlerine müdahale girişiminde bulundukları gerekçesiyle 32 kişi ve kuruluşa,
- Rusya'nın Kırım'ı işgali nedeniyle 5 kişi ve 3 kuruluşa,
- Zararlı siber faaliyetleri sebebiyle 6 Rus teknoloji firmasına yaptırım uygulandı.
Açıklamada, ABD'deki diplomatik misyonlarda görevli 10 Rus istihbarat görevlisinin de sınır dışı edileceği belirtildi.
Hazine Bakanlığının açıklamasında ise 14 Haziran tarihinden sonra Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu veya Rusya Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen tahviller için ABD finans kuruluşlarının birincil piyasaya katılımının genel olarak yasaklanacağı aktarıldı.
ABD'li finans kurumlarının bu 3 kuruluşa borç vermesinin engelleneceği belirtilen açıklamada, böylece Ağustos 2019'dan beri yürürlükte olan Rus devlet borcundaki belirli işlemler üzerindeki mevcut yasakların genişletilmiş olacağı aktarıldı.
ABD Başkanlık Seçimlerine müdahale iddiası
ABD’li yetkililer, herhangi bir kanıt olmamakla birlikte, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesine yardım etmek amacıyla etki operasyonları düzenlenmesine yetki verdiğini iddia etmişti.
SolarWinds olayı
Bilgisayar korsanlarının, ağ sistem ve altyapılarını yöneten "SolarWinds" adlı yazılımına yerleştirdikleri kötü amaçlı kodlarla, aralarında ABD Hazine Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığının bulunduğu çok sayıda kurumun bilgisayar sistemlerine sızdığı anlaşılmıştı.
Bugün açıklanan yaptırımlar, ABD'nin SolarWinds bağlantılı siber saldırı girişimi nedeniyle Kremlin’e karşı ilk misilleme hamlesi olma özelliğini taşıyor.
Kremlin "karşılıklılık" vurgusu yapmıştı
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, yaptırımların açıklanmasının öncesinde verdiği demeçte, “Bu tür yaptırım arzularını kınıyoruz, bunları yasa dışı olarak görüyoruz ve kendi çıkarlarımızı en iyi şekilde koruyabilmek için de karşılıklılık ilkesi geçerli olacaktır.” demişti.