Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonunun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Srebrenitsa soykırımının 26'ncı yılı vesilesiyle ortak açıklama yayımladı.
"Srebrenitsa'daki soykırımı hiçbir zaman unutmamak ortak görevimizdir." denilen açıklamada, katliamın kurbanlarının anıldığı ve kurbanların aileleriyle hayatta kalanların acısının paylaşıldığı belirtildi.
"Avrupa, Srebrenitsa soykırımını önleyememedeki sorumluluğunu unutmamıştır"
Açıklamada, "Avrupa, kıtanın modern tarihinin en kötü suçlarından olan Srebrenitsa soykırımını önleyememedeki sorumluluğunu unutmamıştır." denildi.
Soykırımı yapanların cezasız kalmaması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Batı Balkanlar'daki siyasi liderler olanları kabul ederek örnek olmalı, kurbanları saygıyla anmalı ve soykırıma yol açan nefretin kökleriyle yüzleşerek uzlaşıyı desteklemelidir." denildi.
Açıklamada, AB'nin geçmişteki trajedileri aşmayı hedefleyen bir proje olduğu, Bosna Hersek'in geleceğinin de bu projede bulunduğu ifade edildi.
11 Temmuz 1995...
Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.
Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.