CNN televizyonunun 3 Amerikalı yetkiliye dayandırdığı habere göre Washington, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik nedeniyle Karadeniz'e savaş gemisi sevk etme kararı aldı.
Aynı haberde Pentagon'un, gemilerin Boğazlardan geçişi konusunda Türkiye'yi bilgilendirmesi konusunda ABD Dışişleri Bakanlığına talepte bulunduğu da iddia edildi.
Pentagon sözcülerinden Eric Pahon ise, iddialar üzerine savaş gemilerinin konumu hakkında herhangi bir bilgi vermeyeceğini söylemekle yetindi.
ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de TRT'ye yaptığı açıklamada Montrö sözleşmesine uygun hareket ettiklerini ancak Türkiye ile yapılan diplomatik yazışmaları hakkında ayrıntı veremeyeceğini dile getirdi.
Bazı Amerikalı yetkililer ise, gemi geçişi için karar alınması halinde 15 günlük süreyi beklememek için Türkiye'den geçiş talebinde bulunulduğunu ancak şu aşamada gemilerin Karadeniz'e gönderilmesinin öngörülmediğini söyledi.
Karadeniz, ABD'nin Avrupa Komutanlığı ve 6. filonun görev bölgesinde yer alıyor.
1936 tarihli Montrö Sözleşmesi'ne göre Karadeniz'e kıyısı olmayan ülkeler 15 gün önceden Türkiye'ye geçiş için bilgi vermek zorunda.
ABD destroyeri Birinci Petro Körfezi'ne ilerliyor
Haberler Washington-Moskova arasındaki gerilimin Karadeniz ile sınırlı kalmayacağını gösteriyor.
ABD'ye ait güdümlü füze taşıyabilen USS McCampbell destroyeri Birinci Petro Körfezi'ne doğru harekete geçti.
Japon Denizi'nin tartışmalı bölgesi olan Birinci Petro Körfezinde Rusya'nın Pasifik Filosu yer alıyor.
Rusya kıyıdan 18 kilometre açığa kadar olan bölgeyi kendi karasuları sayıyor.
ABD ise söz konusu mesafenin uluslararası suların kapsamına girdiğini savunarak ABD ve diğer ülkelerin bu sulardaki haklarını korumak amacıyla destroyerin harekete geçirildiğini belirtiyor.
Destroyerin Seyrüsefer Özgürlüğü Operasyonu kapsamında harekete geçirildiği, dahası bunun 1987'den bu yana ilk kez yapıldığı ifade edildi.
ABD'nin Karadeniz ve Japon denizinde harekete geçmesine Rusya'nın nasıl bir cevap vereceği ise merak konusu.
Kaynak: TRT Haber