Katar'a abluka uygulayan ülkeler Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcileri ortak yazılı açıklama yaptı.
Dört ülke, Katar ile yaşanan krizin Kuveyt arabuluculuğunda bölgesel olarak çözülmesi gereken "küçük" bir sorun olduğunu söyledi.
Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn, siyasi krizin sonlandırılması için Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah öncülüğünde yürütülen çabaları en doğru çözüm kanalı olarak görüyor.
Katar'a tarafını seç uyarısı
Katarlılara, "İyi komşuluk ilkelerine inanıp kendi muhitindeki ülkelerle olumlu ilişkiler kurmaya çalışma ya da uluslararası hukuku çiğneme seçeneklerinden birini seçmesi gerekiyor" diyerek uyarı da yapıldı.
Dört ülke, Katar'ın radikal ideolojileri destekleme ve basın organları üzerindeki nefret söylemi ve şiddete teşvik konularındaki rolüne vurgu yaptı.
"Dört ülke de kanıt sunmaktan aciz"
Katar'ın Cenevre'deki BM Daimi Temsilci heyeti abluka uygulayan ülkelerin Doha'ya yönelik "teröre destek" suçlamaları yalanlanarak, dört ülkenin bu konuda kanıt sunmaktan aciz olduğunu söyledi.
Heyete göre, Katar ile 9 ay önce krizi başlatan ülkeler, hac farizasını yerine getirmek isteyenlere toplu ceza şeklinde dayattıkları uygulamaların gerekçeleri konusunda da başarısız kaldı.
Katar'ın BM Daimi Temsilcisi Talal en-Nime ise söz konusu ülkelerin Katar'a yönelik hukuk dışı ve gayriinsani uygulamaları konusunda uluslararası toplumu yanıltmaya çalıştığını söyledi.
Ne olmuştu?
Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin, 5 Haziran 2017'de Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamaları Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.
Kaynak: TRT Haber, AA