Savunma sanayide adından sıkça söz ettiren Türkiye'nin yerli ve milli araçlarına övgüler devam ediyor. Gün geçtikçe yenileri ekleniyor. Türk yapımı Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA) başarıları son olarak Alman ve Yunan medyasında geniş yer buldu.
Alman Die Welt Gazetesi, "Etkili Türk SİHA'ları ihracatta nasıl hit oluyor" başlıklı haberinde Türk SİHA'larını mercek altına aldı.
"ABD ve İsrail'in yerini Türkiye alıyor"
Haberde, NATO üyesi Polonya'nın 24 adet Türk SİHA'sı sipariş ettiğine işaret edildi. Türk SİHA'larının yüksek teknolojiyle donandığı vurgulandı. "ABD ve İsrail'in yerini Türkiye alıyor" ifadeleri haberde dikkati çeken ayrıntı oldu. İki ülkenin Batı’daki SİHA pazarını uzun süredir elinde tuttuğuna işaret edildi. "Bu durum, Türkiye’de üretilen çok daha ucuz bir alternatif ile birlikte değişiyor" denildi.
Gazete, çok daha fazla ülkenin Bayraktar TB2 almak istediğine vurgu yaptı.
Yunan basınından övgü
Yunan basını da alanında en iyiler arasında yer alan, Bayraktar TB2 ile Türklerin kendilerini dünyaya ispatladıklarını yazdı.
Türkiye’nin İHA VE SİHA'larda Irak'ın kuzeyi, Suriye ve Karabağ’da kendini ispat ettiğine vurgu yaptı. Türkiye’nin kendi sınırlarında da daha güçlü duruma geldiği analizi yapıldı.
Yunanistan’da bir başka haber sitesi ise, "Türkiye’nin SİHA'ları neden bu kadar satıyor" başlığıyla konuyu değerlendirdi. Haberde, Türk SİHA'larının test edildikleri ve kullanıldıkları her yerde tam puan aldıkları vurgulandı.
Türk SİHA’ları dünyada adından söz ettiriyor
Türkiye’nin yerli ve milli olarak ürettiği SİHA’lar, özellikle Azerbaycan’a ihraç edildikten sonra büyük başarılar elde etti. Azerbaycan ordusunun, yıllardır Ermenistan işgali altında olan Karabağ’ı geri almasında Bayraktar TB2 SİHA’lar önemli bir rol oynadı.
Azerbaycan askeri kaynaklarına göre, Bayraktar TB2 yüzlerce Ermenistan askeri aracını ve hedefini başarıyla imha etti.
Polonya bir ilk oldu
Türk havacılık tarihinde ilklere imza atan Bayraktar TB2 SİHA’lar, Ukrayna, Katar ve Azerbaycan’dan sonra Polonya semalarında uçacak.
Türkiye ilk defa NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülkeye yüksek teknoloji içeren SİHA ihraç etmiş olacak.