Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, Gazze'de düzenlenen gösterilerde ifade özgürlüğünün kötüye kullanılmamasını, İsrail'in de aldığı güvenlik önlemlerinde ölçülü davranmasını istediklerini söyledi.
Adebahr, Ortadoğu politikalarıyla ilgili tutumlarında şüphe uyandırmamak için Kudüs'teki Alman Büyükelçisi'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dün akşam verdiği resepsiyona katılmadığını belirtti. Ayrıca bugünkü açılış törenine de hiçbir Alman diplomatın davet edilmediğini açıkladı.
Kudüs'le ilgili tutumlarının değişmediğini, AB'nin ortak görüşünün de sadece önemli konularda uzlaşma sağlandığı takdirde ihtilafın çözülebileceği yönünde olduğunu vurgulayan Adebahr, "Kudüs'ün hem İsrail'in hem de Filistin'in başkenti olması şeklinde bir çözüm getirilmelidir" dedi.
Tüm taraflardan itidalli davranmalarını istediklerini belirten Adebahr, şu açıklamaları yaptı:
"Herkese düşünceleri barışçı şekilde ifade etme özgürlüğünü kötüye kullanmama ve aynı zamanda İsrail'e aldığı güvenlik önlemlerinde ölçülü davranması çağrısında bulunuyoruz. Diğer yandan, Federal Hükümet için, Kudüs'te bugün Amerikan Büyükelçiliğinin açılıyor olmasının şiddet için bir gerekçe olmaması gerektiği de açıktır. Bu nedenle Gazze'deki Büyük Dönüş Yürüyüşü'nden ve yarın için Batı Şeria'da düzenlenecek gösterilerden endişe duyuyoruz."
İsrail'in Gazze'ye olan ana sınır kapısını kapatmasıyla ilgili de Adebahr, etkili bir şekilde insani yardım yapılabilmesi için Gazze'ye geçişin sağlanması gerektiğine inandıklarını söyledi. Adebahr, "Gazze'ye yardım malzemelerinin ulaşamayacak ve oradaki halka yardım edilemeyecek olmasından endişe duyuyoruz" dedi.
Donald Trump başkanlığındaki ABD yönetimi, 6 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını duyurarak, Başkent Tel Aviv’de bulunan büyükelçiliğini Filistinlilerin Nekbe (Büyük Felaket) olarak nitelediği 14 Mayıs'ta Kudüs’e taşıyacağını açıklamıştı. Karar, bölgesel, uluslararası düzeyde ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda büyük tepkiyle karşılanmıştı.
Filistinliler, İsrail'in 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği topraklarda bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı Nekbe olarak anıyor.
Kaynak: AA