Almanya'nın Chemnitz kentinde geçen hafta sonu bir Alman'ın öldürülmesinin ardından başlayan ırkçı gösteriler ile ırkçılığa karşı eylemler sürüyor. Ülkede bugün ırkçılık karşıtı gösterilerin ağırlıkta olması bekleniyor.
Şiddete karşı ücretsiz konser
Cumartesi günü düzenlenen ve polisin verdiği bilgiye göre 11 binden fazla kişinin katıldığı gösterilerin ardından bugün "Biz çoğunluktayız” sloganıyla ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve şiddete karşı ücretsiz bir konser düzenlenecek.
18 kişi yaralandı
Emniyet yetkilileri, Chemnitz'de Cumartesi günkü gösterilerde 18 kişinin yaralandığını ve 37 suç duyurusu yapıldığını açıkladı.
İşlenen suçların adam yaralama, polise mukavamet, maddi hasara yol açmak ve anayasaya aykırı örgütlerin sembollerini taşımak olduğu belirtildi.
1 Afgan'a saldırı
Gösteriler sırasında 20 yaşında bir Afgan'ın yüzü maskeli 4 kişinin saldırısına uğradığı, Afgan gencin hafif yaralandığı aktarıldı.
Polisin, saldırganların daha önceki gösterilere katılmış olabileceği ihtimalini araştırdığı bildirildi.
Chemnitz'de sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ile yabancı düşmanı Pegida (Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar) hareketinin düzenlediği ortak gösteride yoğun bir kalabalık toplandı.
Gösteriye, sağ popülist vatandaş hareketi Pro Chemnitz yanlılarının da katıldığı belirtildi.
Yabancı düşmanlığına karşı barış gösterisi
Johannis Kilise'nin önünde, yabancı düşmanlığına karşı, barış çağrısıyla düzenlenen gösteride ise binlerce kişi yer aldı.
Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen eylemlerde, yaklaşık bin 800 polisin görev yaptığı belirtildi.
Tazyikli su püskürten panzerlerin ve atlı polis memurlarının hazır bulunduğu gösterilerde, diğer eyaletlerden de polis takviyesi yapıldı.
Kauder, AfD'ye karşı tutumun sertleştirilmesini istedi
Chemnitz'de yaşanan olaylara karşı siyasetçilerin de tepkisi sürüyor.
Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) Alman meclis Grup Başkanı Volker Kauder, AfD'ye karşı tutumun sertleştirilmesini istedi.
AfD'li siyasetçilerin Chemnitz'de yabancı düşmanı gösterilerde yaşanan olayları onaylayan açıklamalarını eleştiren Kauder, Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, "bunun kaygı yaratan yeni bir boyut” olduğunu söyledi.
"AfD bizim devletimize zarar vermek istiyor” diyen Kauder, AfD'ye verilen mali yardımların mercek altına alınmasını istedi.
Kauder, parlameto seçimleri sırasında AfD'ye kimin mali destek sağladığının ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.
Maas'tan ırkçılığa karşı mücadele çağrısı
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da vatandaşlara çağrı yaparak, ırkçılıkla mücadele ve demokratik değerlerin savunulmasında daha etkin olmalarını istedi.
Sosyal Demokrat Partili (SPD) Maas, Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki toplumumuzda aşmamız gereken rahatlık yayıldı. Oturduğumuz koltuktan kalkıp fikrimizi söylemeliyiz” dedi.
Sosyal Demokrat Adalet Bakanı Katarina Barley ise aynı gazeteye verdiği demeçte, Chemnitz'deki yabancı düşmanı olayların arkasında aşırı sağcı grupların ne kadar etkili olduğunun araştırılması gerektiğini söyledi.
Barley, "Aşırı sağcıların toplumumuza sızmasına izin veremeyiz” şeklinde konuştu.
Chemnitz'de ne olmuştu?
Almanya'nın doğusundaki Chemnitz kentinde 26 Ağustos Pazar sabahına karşı farklı milliyetlere sahip kişiler arasında çıkan tartışmada 3 kişi bıçaklanarak yaralanmış, yaralananlardan 35 yaşındaki bir Alman hastanede yaşamını yitirmişti.
Iraklı ve Suriyeli 2 şüpheli olayın ardından gözaltına alınmış, daha sonra da tutuklanmıştı.
Bu olay üzerine önceki Pazar günü kentte yabancı düşmanlığı içeren gösteriler düzenlenmiş, gösteri sırasında yabancı gibi görünen kişiler kovalanarak tartaklanmış ve dövülmüştü.
Irkçı gösteriler artarak devam etmiş, bunun yanı sıra yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı yapılan gösterilerle kentte tansiyon yükselmişti.
Irkçı gösterilerde, yabancı gibi görünen kişilere yönelik saldırılar Almanya'da büyük tepkiyle karşılanmıştı.
Kaynak: DW