Almanya'da benzin (E10) litre fiyatı bu ay içinde 1,712 euroya ulaşarak, 2012’den beri en yüksek seviyesine ulaştı.
Ülkede petrol, elektrik ve gaz fiyatlarının artmasıyla pahalı enerji birçok hane için artan bir sorun olmaya devam ediyor.
Alman Otomobil Kulübü ADAC’ın verilerine göre, ülke çapında benzin (E10) litre fiyatı bu ay 1,712 euroya yükselerek son 9 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. En son Ortadoğu’da jeopolitik risklerin arttığı ve Avrupa’da borç krizinin yaşandığı 13 Eylül 2012'de bir litre benzin fiyatı 1,709 euroya yükselmişti.
Motorin litre başına fiyatı da ortalama 1,640 euroya yükseldi.
Almanya’da elektrik ve doğalgaz faturaları yükseliyor
Avrupa’da elektrik ve gaz fiyatlarındaki keskin artış, yeni yılda Almanya’da hane halkına bin eurodan fazla ek maliyet getirecek.
Check24 fiyat karşılaştırma portalına göre, Almanya’da elektrik tedarikçilerinin rekor toptan satış fiyatlarını tüketicilere yansıtmaya başladı. Check24’e göre, ülkede 4,2 milyon hanenin elektrik fiyatlarında bu yıl ortalama yüzde 63,7’lık artış olacak.
Yıllık 5 bin kWh tüketimi olan bir haneye yılda ortalama 1045 euro ek maliyet getirecek. Ülkede taşınma veya şirket iflasları nedeniyle yeni tedarikçilere ihtiyaç duyan müşteriler yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalırken, yeni sözleşmelerde yüzde 105,8’lik bir artış yaşanıyor. Bunun da hanelere 1.735 euroluk ek maliyet oluşturması bekleniyor.
COVID-19 salgını döneminde hızla toparlanan ekonomilerin oluşturduğu yüksek küresel doğal gaz talebine rağmen yaşanan arz sıkıntıları, piyasalarda rekor seviyelere çıkan doğal gaz fiyatlarının bu yıl da yüksek seyrini sürdürüyor.
Almanya’da 3,6 milyon hane halkının gaz fiyatlarında da ortalama yüzde 62,3’lük artış yaşanırken, gaz tedarik sözleşmesi eski müşteriler bu yıl ortalama 945 euroluk ve sözleşmesi yeni olacak müşterilerin 2 bin 685 euroluk ek maliyete katlanması gerekiyor.
Check24'ün Enerji Genel Müdürü Steffen Suttner, konuya ilişkin değerlendirmesinde, elektrik fiyatlarının özellikle kömür ve gaz santrallerinde daha yüksek tedarik maliyetleri, yenilenebilir enerji üretiminin hava kaynaklı olarak düşmesi ve aynı zamanda sanayiden gelen büyük talep nedeniyle özellikle yükseldiğini aktardı.
Almanya’da gaz ve elektrik tedariki sözleşmeleri yıllık olarak yenilendiği için fiyat artışlarının müşteriye aktarılması gecikebiliyor.
Ülkede yükselen doğal gaz ve elektrik fiyatlarını yıllık sözleşmeler nedeniyle müşterilerine doğrudan ve sınırsız şekilde yansıtamayan özellikle küçük ve orta ölçekli enerji şirketleri iflas başvurusunda bulunduğu biliniyor.
Öte yandan, Almanya'da tüketiciler, hızlı bir şekilde artan gaz ve elektrik fiyatlarının kendilerine ilave ekonomik yük oluşturmasından endişe duyuyor.
Alan Federal Tüketici Dernekleri Federasyonu‘nun yaptırdığı bir araştırmaya göre, tüketicilerin yüzde 62'si devam eden enerji krizinin gelecekte kendilerine ek mali yük getirmesinden endişe ediyor.
Enerji fiyatları enflasyonu körüklüyor
Petrol fiyatlarının varil başına 100 dolar bandına yaklaşmasıyla artan yakıt ve nakliye fiyatları, başta gıda fiyatları olmak üzere küresel enflasyonu artırırken, tüketicilerin alım gücünde de büyük düşüşler yaşanmasına neden oluyor.
Almanya'da Aralık 2021’de yüzde 5,3 olan yıllık enflasyon ocakta piyasa beklentilerinin üstünde gerçekleşerek yüzde 4,9 düzeyinde gerçekleşti.
Enerji fiyatlarının yıllık bazda yüzde 18,3 artması dikkati çekerken, yıllık artış gıda fiyatlarında yüzde 5 oldu.
Almanya'da, tüketici için alışılmadık derecede yüksek seyreden enflasyonun olumsuz etkileri iyice hissedilirken bu nedenle Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gevşek para politikasına yönelik hoşnutsuzluk da artıyor.
Bir asır önce Weimar Cumhuriyeti'nde (1918-1933 dönemi) görülen ve tüketicilerin satın alma gücünü çökerten hiper enflasyondan dolayı "enflasyon" Almanya'da her zaman hassas bir konu olarak görülüyor.