Filistinliler, Toprak Günü'nün 42. yılı nedeniyle 30 Mart'tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında Büyük Dönüş Yürüyüşü adı altında işgal karşıtı gösteriler düzenliyor.
İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.
AP haber ajansının yaptığı araştırmaya göre, İsrail keskin nişancıları Filistinlilerin en çok bacaklarını hedef alıyor.
175 Filistinli öldürüldü, 10 bin 511 kişi yaralandı
Şimdiye kadar, Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinde 175 Filistinli öldürülürken, yüzlerce Filistinli ise yaralandı. 10 bin 511 Filistinli hastanelerde veya saha kliniklerinde tedavi gördü.
Gazze Sağlık Bakanlığına göre, 6 bin 392 kişi veya vurulanların yüzde yüzde 60’ı bacaklarından vuruldu.
İsrail Ordusu ise, gerçek mermilerle ateş açılmasının son seçenek olarak kullanıldığını ve bacaklarının hedef alınmasının eylemcileri engelleme amacı güttüğünü savunuyor.
On yıllarca sürecek iz bırakıldı
Şiddetin tırmanması, Gazze'de gelecek on yıllar boyunca devam edecek bir iz bıraktı.
Şimdi kentin yıkık sokaklarında yürüyen genç erkeklerin koltuk değnekleriyle görülmesi yaygın hale geldi.
Çoğunun bacaklarında bandaj veya bacağın sabit tutulması için kullanılan bir metal var.
İsrail keskin nişancıları tarafından yaralananlardan bazıları gösterileri uzaktan seyrettiğinde, bazıları hastalara yardım ettiği sırada, bazıları ise fotoğraf çekmeye çalıştığı anda hedef alındığını söylüyor.
Uluslararası insan hakları grupları: Ateş açma kuralları yasal değil
Uluslararası insan hakları grupları, İsrail ordusunda ateş açma kurallarının yasal olmadığını, zira askerlere hayatlarının doğrudan tehlikede olmadığı durumlarda ölümcül güç kullanımına izin verildiğini belirtiyor.
İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Conricus ise, İsrail’in tepkisinin aşırı olduğu yönündeki uluslararası eleştirileri reddediyor. Sözcü bunun yerine, insanların bacaklarını vurmanın bir kısıtlama işareti olduğunu söylüyor.
Fizik tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç var
Paris merkezli bir yardım grubu, tedavi edilen 3 bin 117 hastanın çoğunun bacaklarından vurulduğunu ve birçoğunun fizik tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor.
Grup ayrıca, yaraların "derin ve tehlikeli, hızla tedavi edilemez" olduğunu, Gazze’de yeterli ve uygun ilaçların bulunmamasının tehlikenin boyutunu artırdığını vurguluyor.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı da, gösterilerin başlamasından buyana 94 kopmuş uzuv ameliyatı yapıldığını, bunlardan 82’sinin bacak kısmından ameliyat edildiğini belirtiyor.
Kaynak: AP, TRT Haber