Avrupa Adalet Divanı Baş Hukuk Danışmanı Campos Sanchez-Bordona, davaya ilişkin , "Avrupa Birliği Antlaşması'nın 50. maddesi, AB'den çıkma niyeti bildiriminin tek taraflı olarak iptal edilmesine izin verir. Çıkış anlaşması resmen sonuçlanana kadar, bu imkan var olmaya devam edecektir." dedi.
Danışmanın açıkladığı görüş bağlayıcı değil. Ancak mahkeme nihai kararlarında genellikle bu görüşlere uyuyor.
Parlamento Brexit'in reddi halinde söz sahibi olacak
İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği üye ülkeleri ile anlaşma sağladı. ancak ülke içinde kriz devam ediyor.
İngiltere Parlamentosu, Brexit'in reddedilmesi halinde atılacak adımlarla ilgili söz sahibi kalmasını sağlayacak önergeyi kabul ederek, hükümeti bir kez daha yenilgiye uğrattı.
Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda 5 gün sürecek Brexit Anlaşması tartışmasının ilk gününde, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin milletvekili Dominic Grieve’in kendi hükümetine karşı verdiği önerge 299’a karşı 321 oyla kabul edildi.
Kabul edilen önerge ile parlamento, hükümetin AB ile vardığı anlaşmayı reddettikten sonra izlenecek yola da karar verebilecek.
Gözler 11 Aralık'ta
İngiltere ile varılan Brexit anlaşmasının AB’ye üye ülke liderleri tarafından onaylamasının ardından gözler İngiltere Parlamentosu’na çevrildi.
Başbakan Theresa May, anlaşmanın oylanacağı 11 Aralık'a kadar parlamentonun desteğini almak için uğraşacak.
Brexit için B planı yapmayan May, milletvekillerine "Ülkemiz için dünyada yeni bir rol yaratmak için anlaşmanın arkasında durun." demişti.
Brexit karşıtı protestolar sürüyor
Avrupa Adalet Divanı'ndan gelen açıklamalar ve parlamento kararının ardından Londra sokakları yeniden hareketlendi.
Bir tarafta Brexit kararını destekleyen göstericiler, diğer tarafta karardan geri dönülmesi çağrısı yapan karşıtlar karşı karşıya geldi.
Kaynak: Reuters