Avustralya’da federal hükümet, ülkeye teknelerle gelen sığınmacılara ömür boyu vize yasağı getirmek için yasa tasarısı hazırladığını açıkladı.
Başbakan Malcolm Turnbull, Avustralya’ya teknelerle ulaşmayı başardıktan sonra yakalanarak gözaltı merkezlerine gönderilen sığınmacıların ülkeye girmelerini engelleyecek yasa tasarısını hafta sonuna kadar parlamentoya sunacaklarını söyledi.
Turnbull, bunun insan kaçakçılarına verilecek en güçlü uyarı olduğunu söyledi.
Muhalefetten tepki
Ana muhalefette bulunan Avustralya İşçi Partisi Genel Başkanı Bill Shorten, hükümetin hazırladığı yasa tasarısını ‘‘saçma’’ olarak nitelendirdi. İşçi Partili milletvekilleri de hükümetin sığınmacılara ömür boyu Avustralya’ya giriş yasağı getirmeye çalışmasını "aşırı", "şeytanca"’ ve "hastalıklı" olarak değerlendirdi.
Yeni yasa ne anlama geliyor?
Tasarının meclisten geçip kanunlaşması durumunda, gözaltı merkezlerinde tutulan sığınmacılar ülkelerine geri dönseler bile sonraki yıllarda evlenerek turist veya iş adamı olarak dahi Avustralya’ya tekrar gelmelerine izin verilmeyecek. Tasarı, 19 Temmuz 2013’ten itibaren Avustralya’ya teknelerle gelen yetişkinleri bağlayacak. Çocuklar ise bu yasaktan muaf tutuluyor. Söz konusu tarihten sonra mülteci statüsünü elde edenler dahil, sığınmacıların hiçbir şekilde ülkede kalmalarına izin verilmeyecek. Tasarının yasalaşması durumunda Manus ve Nauru’da tutulanlarla tedavi görmeleri için Avustralya’ya getirilen yaklaşık 3 bin yetişkin mülteci ve sığınmacı doğrudan etkilenecek.
Tartışmalı gözaltı merkezleri Manus ve Nauru
Avustralya, ülkeye teknelerle gelen mülteci ve sığınmacıları ülke topraklarındaki gözaltı merkezlerin yanı sıra Papua Yeni Gine’ye ait Manus Adası’nda ve Nauru’da kurduğu gözaltı merkezlerinde tutuyor. Söz konusu merkezlerde tutulanlar, sık sık saldırı, taciz ve tecavüze maruz kalıyor. Tartışmalı merkezlerdeki şartların insani olmadığını belirten sivil toplum kuruluşları, ülkedeki tüm merkezlerin kapatılması ve merkezlerdekilerin Avustralya’ya alınması için gösteriler düzenliyor.
Yaklaşık 3 yıldır merkezde tutulan İran asıllı Omid, yaşadıkları belirsizliği protesto için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevlilerinin gözü önünde kendisini yakarak hayatına son vermiş, bir hafta içinde aynı yöntemle kendini ateşe veren Somalili kadın mülteci Hodan Yasin yaralı olarak kurtarılarak Avustralya’da tedavi altına alınmıştı. AA