Bir grup aktivist, Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz tarafından gündeme getirilen başörtüsü yasağı önergesine karşı, Viyana Üniversitesi önünde toplandı. "Herkese din özgürlüğü", " Kafam bana ait", " Eşitlik", yazılı pankartlar taşıyan protestocular, uyum yasası kapsamında getirilmek istenen yasağa tepki gösterdi.
Protestoda konuşan Avusturya Müslüman Gençlik Örgütü (MJÖ) Sözcüsü Canan Yaşar, kadınların dış görünümü üzerinden politika yapıldığını belirterek, Avusturya'nın kadınları dışlayıcı bir yaklaşım sergilediğini, buna tepki göstermek için toplandıklarını söyledi.
"Yasak, gençleri toplumdan uzaklaştırır"
Devlet kurumlarında çalışan başörtülü kadınların olumsuz örnek oluşturacağı iddiasının gerçeği yansıtmadığını kaydeden Yaşar, "Aksine bu durum, gençler üzerinde olumlu etki oluşturur. Zira başörtüsü takan bir kadın, gençlere, başörtüsü ile istenirse polis, siyasetçi ya da öğretmen olunabileceğini göstermiş olur. Başörtüsünün yasaklanması, gençleri toplumdan uzaklaştırarak, yabancılaştıracaktır." dedi.
"Kesinlikle kabul edilemez"
Sozialistische Jugend Österreich (Avusturya Sosyalist Gençlik) üyesi Fiona Herzog, demokratik bir ülkede herkesin özgürce haraket etmesi gerektiğini belirterek, "Sebastian Kurz'un başörtüsünün yasaklanmasına ilişkin yaptığı açıklama, kesinlikle kabul edilemez. Çıkarılmak istenen yasa ile siyasi çıkar amaçlanıyor." diye konuştu.
Yasanın yalnızca Müslümanları kapsadığına dikkat çeken Herzog, "Buradan da anlaşılacağı üzere, konunun din ve devlet işlerinin bir birinden ayrılması ile hiçbir ilişkisi yok." ifadesini kullandı.
Yasağı Dışişleri Bakanı istedi
Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Kurz, ay başında yaptığı açıklamada, öğretmenler dahil kamu çalışanlarına başörtüsü yasağı getiren bir düzenlemeyi hayata geçirmek istediğini açıklamış, buna gerekçe olarak da Avusturya'nın laik bir ülke olmasını göstermişti. Ancak Kurz'un "okullarda haçın kalacağı" yönündeki sözleri, yasağın hedefinde sadece Müslümanların olduğu tartışmalarına yol açmıştı.
Yasağa, sadece Müslümanlar değil, çok sayıda sosyalist ve liberal sivil toplum kuruluşu da tepki gösteriyor. AA