Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ve Rusya'nın duyurduğu 5 saatlik ateşkese rağmen Beşşar Esed rejiminin kuşatmasındaki Doğu Guta'ya bombardımanın bu sabah da devam ettiğini belirtti.
Esed rejiminin Pazar günü düzenlediği saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da olduğu 30 sivilin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaşan Laerke, BMGK'nin aldığı 30 günlük "insani ateşkes" kararının ihlal edildiğini söyledi.
Laerke, BM'nin insani yardım konvoylarının Doğu Guta için hazır bekletildiğini aktararak, konvoyların hareket edebilmesi için bölgede güvenliğin sağlanmasının şart olduğuna dikkat çekti.
"Şartlar elverdiğinde hayat kurtarıcı insani yardımlar taşıyan konvoylar, Doğu Guta'nın birkaç bölgesine hareket edecek" diyen Laerke, sağlık sorunu yaşayan yüzlerce kişinin tahliye edilmesi için de planlarının hazır olduğunu vurguladı.
"Ölüm kalım meselesi"
Laerke, BMGK'nin aldığı ateşkes kararının acilen hayata geçirilmesi gerektiğine işaret ederek "Ateşkesin tüm taraflarına bunun acilen gerçekleştirilmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi. Laerke ayrıca BMGK kararının uygulanmasının "ölüm kalım meselesi" olduğunun altını çizdi.
Lavrov: Yardımlar insani koridordan ulaştırılabilecek
Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile yaptığı basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'nin Doğu Guta bölgesine gönderilecek insani yardımın, Rusya'nın yardımıyla açılacak "insani koridor"dan ulaştırılabileceğini söyledi.
Lavrov, koridorun sivilleri tahliye etmek ve insani yardımları ulaştırmak için tasarlandığını da belirtti.
Kremlin: Sivillerin tahliyesi muhaliflere bağlı
Kremlin'den insani koridora ilişkin yapılan açıklamada ise, Doğu Guta'daki sivillerin tahliyesinin, "onları orada rehin tutan ve kaçış yolunu sabote eden muhaliflere bağlı olduğu" öne sürüldü.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov gazetecilere, Rusya'nın Doğu Guta'daki olaylardan üzüntü duyduğunu ve Moskova'nın, muhaliflerin "provokelerine" rağmen sivillerin bölgeyi terk etmesine yardımcı olmak için çalışmaya devam edeceğini savundu.
"Muhalifler sivilleri Doğu Guta'da rehin tutuyor" iddiası
Rusya'daki RIA ajansının haberinde, Rusya ordusunun Doğu Guta'daki muhalifleri, son 24 saat içerisinde Şam'daki yerleşim yerlerini en az 20 kez bombalamakla suçladığı belirtildi.
Rusya ordusu, rejim güçlerinin karşı saldırıda bulunmadığını söyleyerek, Suriyeli muhaliflerin sivlleri Doğu Guta'da rehin tuttuğunu iddia etti.
Suriyeli muhalifler iddiaları reddetti
Doğu Guta'daki muhalifler ise Rusya'nın ileri sürdüğü, sivillerin tahliyesini engelledikleri ve insani koridoru bombaladıkları iddialarını reddetti.
Siyasi Ofis Başkanı Yasser Delwan, hiç kimsenin ve hiçbir sivilin kendi kararını vermesinin engellenmediğini söyledi.
"Esed'i ateşkese yalnızca Rusya ikna edebilir"
Öte yandan RIA haber ajansındaki haberde, Moskova'da Rus mevkidaşıyla görüşen Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın da açıklamalarına yer verildi. Le Drian, insani ateşkese uyması için Suriye hükümetine yalnızca Rusya'nın baskı uygulayabileceğini söyledi.
Fransız Bakan, ilk insani yardım konvoyunun Doğu Guta'ya ulaşmasının hayati önem taşıdığını vurgulayarak, bölgede Rusya destekli beş saatlik bir insani molanın ileriye doğru atılmış iyi bir adım olduğunu ancak daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
AB ve BM'den Doğu Guta açıklaması
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock ile Brüksel'de yaptıkları görüşmede; Suriye, Yemen, Somali ve Arakan'daki mevcut durumu ele aldıklarını belirtti.
"Doğu Guta'da BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararının acilen ve tam bir şekilde uygulanması gerektiği konusunda mutabık kaldık" ifadelerini kullanan Mogherini, böylelikle çatışmaların sonlandırılması, sivillerin korunması ve acil insani yardımın ulaştırılması için imkan tanınacağını kaydetti.
AB ve BM'nin Nisan ayında eş başkanlığını üstleneceği "Suriye'nin ve Bölgenin Geleceğini Desteklemek" temalı ikinci Brüksel Konferansı için hazırlık konularını da ele aldıklarına dikkat çeken Mogherini, konferansın Suriye halkı için uluslararası destek toplamaya imkan sağlayacağını vurguladı.
Hasta ve yaralılar hala tahliye edilemedi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarık Jasareviç de, Suriye Kızılayı'nın elinde Doğu Guta'dan tahliye edilmesi gereken binden fazla hasta ve yaralının yer aldığı bir liste olduğunu belirterek, bu kişilerin ne zaman tahliye edileceğine dair bilgi sahibi olmadıklarını kaydetti.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Doğu Guta'da yerel saatle 09.00-14.00 arasında "insani mola" talimatı verdiğini belirtmişti. Rusya Suriye Muhalifleri Uzlaştırma Merkezi Başkanı Yuri Yevtuşenko da gece saatlerinde yaptığı açıklamada, karara Esed rejiminin uyacağını söylemişti.
BMGK ise, 24 Şubat'ta Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejim kuşatması altında olan Doğu Guta'da durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alındığını duyurmuştu. Kararda, Suriye genelinde insani yardımların ''güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir'' bir şekilde ulaştırılabilmesi ve ''durumu ağır hasta ve yaralıların'' tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan ''gecikmeden'' çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edilmişti.
Kaynak: AA, Reuters