Suriye'de başkent Şam'ın Doğu Guta ilçesinde 2 haftadır devam eden saldırılarda ölenlerin sayısı 800'ü geçti.
Rejim yine kimyasal silah kullandı. Bombalar, Birleşmiş Milletler yardımının dağıtıldığı sırada da susmadı.
Günlerdir bodrumlardan çıkamıyorlar
BM'nin yardım TIR'larından 14'ü, saldırılar nedeniyle yükünü boşaltamadan dönmek zorunda kaldı. İnsanlar günlerdir bodrumlardan çıkamıyor.
Esed rejiminin katliamı BM raporunda
BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonunun, 2017 Temmuz ve 2018 Ocak tarihleri arasında Suriye'deki insan hakları ihlalleri iddiaları üzerine yapılan soruşturmaları içeren raporu açıklandı.
Klor gazı kullandığına dair raporlar var
Komisyon Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta ve İdlib bölgelerin rejimin klor gazı kullandığına dair çok sayıda rapor aldıklarını söyledi.
Soruşturma başlatıldı
Pinheiro, İdlib'in Sarakib, Doğu Guta'nın da Duma bölgesinde klor gazı kullanıldığına dair iddiaları araştırmak için komisyon olarak soruşturma başlattıklarını söyledi.
"Uluslararası hukuk ihlal edildi"
BM, Doğu Guta ve İdlib'deki insani durumdan endişeli. Bölgede uluslararası hukukun ihlal edildiğine dikkati çekiyor.
"Doğu Guta'da yaşananlar sadece insani kriz değil. Çünkü (sivillere) yardımlar engellendi. Bu kuşatmalar rastgele bombardıman ve sivil nüfusun kasıtlı olarak açlığa sevk edilmesi gibi uluslararası suçları da içinde barındırıyor."
"Rejim kimyasal silahlar kullanmaya devam etti"
BM, Esed rejiminin Doğu Guta'da sivillere karşı kimyasal silah kullanmak, halkı açlığa sürüklemek ve tıbbi tahliyeler gibi bir dizi fiille savaş suçu işlediğini açıkladı.
Savaş suçu
Raporda rejim güçlerinin geçen yıl Madaya'da halkı aç bırakmayı bir metot olarak kullandığı bunun da savaş suçu olduğu yer aldı.
"Hükümet güçleri Doğu Guta'da silahlı gruplara karşı kimyasal silah kullanmaya devam etti. Komisyon, Harasta'da Ahrar uş-Şam savaşçılarına karşı kimyasal silahlar kullanıldığını belgeledi."
Rusya'ya uyarı
Rusya hava kuvvetlerinin geçen yıl 13 Kasım'da gerginliği azaltma bölgelerinden Halep'in doğusundaki Atareb bölgesinde bir pazar yerini bombalaması sonucu en az 84 sivilin yaşamını yitirdiği, bu tür fiillerin savaş suçları kapsamında olduğu uyarısı da yapıldı.
Komisyonun hazırladığı rapor, BM Cenevre Ofisi'nde devam eden İnsan Hakları Konseyinin 37. Oturumunda sunulacak.
Bombalara hedef olan küçük bedenler
Rejim yıllardır abluka altında tuttuğu Doğu Guta'ya saldırmaya devam ediyor. Bombardımanlarda bir günde 80 kişi hayatını kaybetti.
Katliamı sürdüren rejim, yeni bir klor gazı saldırısı düzenledi. Çoğu kadın ve çocuk, 30 sivil gazdan etkilendi.
Hayatını kaybeden çocuk sayısı en az 1000
İlçede yaşayanlar 1 aydır bodrumlardan çıkamıyor. Daracık bodrumlarda bazen 200 kişi bile barınıyor. UNICEF bu yıl Doğu Guta'da ölen çocukların sayısının en az 1000 olduğunu açıkladı.
Dünya Doğu Guta çıkmazında düğümlendi
BMGK, 24 Şubat'ta aldığı kararla başta Doğu Guta olmak üzere Suriye genelinde siviller için insani ateşkes ilan edilmesini istemişti. Ancak "gecikmeksizin" hayata geçirilmesine hükmedilen ateşkesin nasıl başlayacağı belirsiz kalmıştı.
Rusya'nın duyurusu
Rusya, BMGK kararının ardından 27 Şubat'ta ateşkesin her gün yerel saatle 09.00-14.00 (TSİ 10.00-15.00) arasında geçerli olacak şekilde başladığını ilan edip, rejimin buna uyacağını ileri sürmüştü.
Esed acımasızca bomba yağdırıyor
Muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin kişi 5 yıldır abluka altında yaşıyor. Doğu Guta, Astana anlaşmalarında "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan edilmesine rağmen Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını sıkılaştırıp, son aylarda da saldırılarını şiddetlendirdi.
Hastalık, açlık içinde çaresizlik
İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda olan binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor.
Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk da açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi.
Kaynak: TRT Haber