Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya'nın talebi üzerine "acil" koduyla toplandı.
Gündem, ABD, İngiltere ve Fransa'nın, Suriye'de rejimin kimyasal silah tesislerine yönelik hava operasyonu düzenlemesiydi.
Oturumun başında konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, tüm üye ülkelere itidal çağrısı yaptı. Guterres, kimyasal saldırı meselesini Birleşmiş Milletler'in soruşturması gerektirdiğini söyledi.
"Krizin askeri bir çözümü yok. Çözüm siyasi olmalı. Siyasi süreci hızlandırmalıyız."
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, operasyonun Suriye'deki durumu daha da kötüleştirdiğini anlattı.
İngiltere ve Fransa'nın ABD'ye katılarak ''yasa dışı'' bir askeri operasyon düzenlediğini savunan Nebenzia, ABD ve müttefiklerinin BM Sözleşmesi ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini savundu.
ABD'nin Temsilcisi Nikkı Haley ise "Yeni bir kimyasal saldırı olursa operasyon için hazırız." mesajını verdi ve operasyonu "yasal ve meşru" diye niteledi.
Harekatı değerlendiren İngiltere'nin Temsilcisi Karen Pierce da, operasyonun sınırlı, hedefe yönelik ve etkili olduğundan bahsetti.
''BM Sözleşmesi suçları korumak için tasarlanmadı''
Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, Doğu Guta'nın Duma ilçesinde rejimin kimyasal silah kullandığı konusunda hiç şüphelerinin olmadığını belirtti.
Delattre, ''BM Sözleşmesi'nin ihlal edildiğini söyleyenlere şunu hatırlatayım, bu sözleşme suçluları korumak için tasarlanmadı.'' değerlendirmesinde bulundu.
İngiltere, rejimin kmyasal saldırıdan sorumlu olduğundan emin
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Karen Pierce ise İngiltere'nin, Suriye'deki kimyasal saldırıdan rejimin sorumlu olduğundan emin olduğunu belirtti.
Rejimin kimyasal silah kullanmaya devam ettiğini ve Suriye'de krizin başından beri BMGK'nin 113 kez toplandığını dile getiren Pierce, ''Uluslararası hukuk konusunda Rusya'dan ders alacak halim yok.'' dedi.
Çin'in BM Daimi Temsilcisi Ma Zhaoxu da ülkesinin uluslararası ilişkilerde güç kullanımına karşı olduğunu, egemen bir devletin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmasını savunduklarını ve tek taraflı eylemlerin uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve BM Sözleşmesi'ne ters düştüğünü söyledi.
BMGK'nin geçici üyelerinden Bolivya'nın BM Daimi Temsilcisi Sacha Sergio Llorentty Soliz ise Rusya'nın ''uluslararası hukukun ihlal edildiği'' açıklamalarına destek verdi.
Soliz, BMGK'nin üç daimi üyesinin, Suriye'ye yönelik hava saldırılarıyla ''BM Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini'', bunun konsey için ''karanlık bir gün'' olduğunu kaydetti.
Rusya, Suriye'de düzenlenen operasyonuna ilişkin bir karar tasarısı hazırladı.
Tasarıyla, Esed rejimine yönelik operasyonun BM Güvenlik Konseyi'nde kınanmasını talep etti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplandı. https://t.co/Mwaf1W5VcU
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) 14 Nisan 2018
Bu arada BM Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün uzman heyeti Suriye'nin başkenti Şam'a ulaştı.
Heyetin, kimyasal saldırı yapılan Duma'da incelemede bulunması bekleniyor.
Operasyon nasıl başladı?
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye rejiminin kimyasal silah kapasitesiyle ilgili hedeflerin vurulması talimatını verdi.
Açıklamasından dakikalar sonra ABD'nin yanısıra, Fransa ve İngiltere, sabaha karşı 4 sularında, başkent Şam ile, Hama, Humus, Dera ve Süveyda kentlerindeki askeri noktaları 100'den fazla füzeyle vurdu.
ABD ile birlikte İngiltere ve Fransa'dan "operasyon başarıyla gerçekleştirildi" açıklamaları geldi.
Rusya ise operasyona sert tepki göstererek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.
Kaynak: TRT Haber