Azerbaycan'da düzenlenen 5. Küresel Bakü Forumu kapsamındaki "Uluslararası İlişkilerin Geleceği" konulu panele, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Letonya Cumhurbaşkanı Raimonds Vejonis, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanovic ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani katıldı.
Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov konuşmasında, II. Dünya Savaşı sonrasında galiplerin kurduğu Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası gibi kurumların etkinliğini kaybettiğini, bu kurumların 20. yüzyılda takılıp kaldığını iddia etti.
Avrupa'daki işsizlik sorununa dikkat çeken İvanov, AB'nin kendi gücünü yeniden kazanması gerektiğini ifade etti.
Karadağ Cumhurbaşkanı Vuyanovic, dünyadaki terör sorununa işaret ederek masum insanların terör kurbanı olduğunu belirtti.
Açlık ve sefaletin de insanlık için sorun olduğunu söyleyen Vuyanoviç, sorunların çözülmesi için dünyadaki güç odaklarının diyalog ve hoşgörü içerisinde iş birliği yapması gerektiğini vurguladı.
Vuyanoniç, insani değerler ve devletlerin bağımsızlığına dayanan uluslararası ilişkilerin daha iyi gelişeceğini, güç ve çıkarların doğru kullanılması halinde barışın sağlanacağını belirtti.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, konuşmasında ülkesinin Rusya ile yaşadığı sorunlara dikkat çekerek "Güçlü nükleer silaha sahip komşumuz Rusya 2008'de ülkemizin bir kısmını işgal etmişti. Bundan önce 90'lı yıllarda Rusya Gürcistan'ı karıştırmıştı. Gürcistan uluslararası istikrara katkı sağlayan bir ülke olsa da kendisi bu konuda mağdur oldu. Gürcistan işgal edildiği zaman birçok kuruluş buna göz yumdu. Rusya daha sonra Kırım'ı işgal etti. Şimdi aynı sorunu Ukrayna yaşıyor. Güçlülerin zayıf komşularına karşı yürüttüğü bu gibi politikalarını kınamalıyız." dedi.
Letonya Cumhurbaşkanı Vejonis de bölgedeki bütün sorunların barış yolu ile çözülmesinden yana olduklarını belirterek "Dağlık Karabağ, Transdinyester gibi sorunlar, Gürcistan ve Ukrayna'nın sorunlarının çözülmesi için çaba harcamalıyız." şeklinde konuştu.
"Transatlantik ilişkilerin geleceği: siyasi realizme dönüş", "Çağdaş zamanda terörizm nasıl yenilebilir", "Uluslararası ilişkilerde Çin'in rolü", "Avrupa'nın geleceği" başlıklı oturumlarla devam edecek forumda 53 farklı ülkeden çok sayıda üst düzey devlet görevlileri yer alıyor.