İsrail, Gazze'ye yönelik ablukayla Filistin'in nefes borularını kesti. Şehirde temiz içme suyu bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Konu, Birleşmiş Milletler'in gündemine de taşındı.
Michael Lynk, yasa dışı yerleşim birimleri ile İsrail'in Batı Şeria'da varlığını sağlamlaştırdığına dikkat çekerek, "Uluslararası hukuk ihlal ediliyor" ifadelerini kullandı.
İşgal altındaki topraklarda İsrail yönetimi, hukuksuz yerleşim politikasıyla Batı Şeria'da binlerce Filistinliyi evlerinden etti.
İsrail savaş suçu işliyor
Yeni yerleşim politikasıyla savaş suçu işlendiğini ifade eden BM İnsan Hakları Özel Raportörü Michael Lynk, İsrail ablukası altındaki Gazze'de her geçen gün daha da kötüye giden insani duruma da dikkat çekti.
Lynk'e göre, Gazze'deki içme suyunun yüzde 97'sine deniz suyu ve atık su karışıyor.
Bölgede yaşayan Filistinlilerin elektriğe erişimi ise günde en fazla 5 saat ile sınırlı.
İsrail yerleşim yerlerini 25 yılda dört kat artırdı
Arap Araştırmaları Derneği'ne bağlı Arazi Araştırma Merkezi, İsrail'in 1993'ten sonra Filistin topraklarındaki yerleşim yerlerini dört kat artırdığını açıklayan rapor yayımladı.
Filistin merkezli Arap Araştırmaları Derneği’ne bağlı Arazi Araştırma Merkezi, 1993 yılında imzalanan Oslo Anlaşması'nın 25’inci yıldönümünde açıkladığı raporda, anlaşmanın ardından İsraillilere ait yerleşim yerlerinin dört kat genişlediği belirtti.
Rapora göre, Batı Şeria, Kudüs ve Gazze’de 1993'te 144 olan İsrailli yerleşim yeri sayısı, 2018'de 515'e yükseldi. Filistin toprakları işgal edilerek kurulan İsrail yerleşimlerinde yaşayan İsraillilerin sayısı 1967 yılında 252 bin iken, bugün 834 bine yükseldi.
İsraillilerin işgal ettiği ve yerleşim yerine dönüştürdüğü arazi miktarı ise Oslo Anlaşması sırasında 136 bin dönüm civarında iken, bugün 500 bin dönüme ulaşarak, yüzde 368 oranında büyüdü.
Öte yandan raporda, İsrail’in Filistinlilerin kendi topraklarında birbirinden ayrılmasını sağlamak için Ayrım Duvarı inşa ettiği ve 839 kontrol noktası kurduğu belirtildi.
Kaynak: TRT Haber, Arab48