Myanmar'daki duruma ilişkin açıklamayı BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet yaptı.
Bachelet, darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı ülkede, polis ve askerlerin en az 54 kişiyi öldürdüğünü ve bu sayının gerçekte çok daha fazla olabileceğini belirtti.
Şu ana kadar 1700'den fazla kişinin gözaltına alındığını ifade eden Bachelet, bu kişilerin en az 29'unun gazeteci olduğunu söyledi.
Bachelet, açıklamasında, "Myanmar ordusu protestocuları öldürmeyi ve hapse atmayı durdurmalı." ifadesini kullandı.
Asker 1 yıllık OHAL ilan etmişti
Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.
Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası toplum, darbeyi kınamış; Türkiye, en sert tepki veren ülkelerin başında yer almıştı. ABD, Kanada ve İngiltere, darbede rol oynayan askeri yetkililere yaptırım kararı almıştı.
Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamış, güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu can kayıpları yaşanınca protestolara katılım artmıştı.