Birleşmiş Milletler (BM) heyeti, geçen ay başında sınır karakollarına düzenlenen saldırıların ardından çatışmaların patlak verdiği Myanmar'ın Arakan eyaletini ziyaret ediyor.
BM'den 10 kişilik bir heyet, sınır karakollarına düzenlenen saldırılar sonrası Arakan'daki Müslümanlara yönelik artan ihlaller üzerine Maungdaw kasabasına gitti.
Arakan bölgesel hükümet sözcüsü Min Aung, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB), ABD, İngiltere ve Çin'den diplomatların katıldığı heyetin, bölgedeki çatışmalar nedeniyle yerinden olmuş kişileri ziyaret edeceğini belirtti.
Ziyaretin, merkezi hükümetle iş birliği içinde bölgesel hükümet tarafından organize edildiğini belirten Aung, "Heyet, iki günlük ziyarette istediği kişiyle özgürce konuşabilecek. Bölgede ne olup bittiğini gözlemleyecekler." dedi.
Hükümet verilerine göre, karakollara yönelik saldırılardan bu yana 60 kişi gözaltına alındı.
BM İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee, geçen hafta, şiddete son verilmesi çağrısında bulunulmasına rağmen saldırıların devam ettiğine işaret ederek saldırganları bulmak için hükümet tarafından başlatılan güvenlik operasyonları kapsamında gerçekleşen yargısız infazlara ve keyfi tutuklamalara dair çok sayıda ihbar aldıklarını söylemişti.
BM Keyfi ve Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard da evlerin ve camilerin yakıldığına, belli profildeki kişilerin toplandığına ve vurulduğuna dair haberlerin korkutucu ve kabul edilemez olduğunu belirtmişti.
Burma İnsan Hakları Ağı (BHRN) Başkanı Kyaw Win de raporların, askerlerin Arakanlı kadınlara tecavüz ettiğini ortaya koyduğunu dile getirmiş, "Siviller, askerler şehre girdiğinden bu yana Maungdaw'da en az 10 Arakanlı kadının tecavüze uğradığını kaydetti. Bu raporları bağımsız olarak doğrulamak zor olsa da raporlar gelecekteki soruşturmalar için güçlü kanıtlar içeriyor." demişti.
İnsan hakları örgütleri de Myanmarlı yetkililerden Arakan eyaletinin kuzeyine giriş yasağının kaldırılmasını talep etmişti.
Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 9 polis, 4 asker ve 16 sivil ölmüştü.
Myanmar hükümeti, bölgedeki sınır karakollarına yönelik saldırılarla başlayan çatışmalardan Rohingya Dayanışma Örgütüne bağlı Aka Mul Mücahidin örgütünü sorumlu tutmuştu. Ülkedeki Müslüman kuruluşlar saldırıları kınamıştı.
Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu, BM tarafından "dünyada en fazla zulüm gören topluluk" olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingyalar) oluşturuyor. AA