Sosyal medya sitesi Twitter'daki hesabından İngiltere Başbakanı Theresa May'i ağır sözlerle eleştiren eski İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, "Kimse bu tiyatroya aldanmadı. Bu aşamalı yönetilen bir gecikme. Brexit anlaşması, İngiltere'nin teslim olacağı anlamına gelmektedir. Brüksel'in düzenleyiciliğine mahkum kalacağız" dedi.
"Düzeltmek için hala vakit var"
Brexit'in (Avrupa Birliği'nden ayrılma) gidişatını değiştirmek için hala vakit olduğunu söyleyen Johnson, kendi Brexit planı olan "SuperCanada" ile geleceğin değiştirilebileceğini savundu. Boris Johnson, Başbakan Theresa May'in Brexit planının İngiltere'yi koloni statüsüne sürükleyeceğini öne sürdü.
Johnson, İngiltere Başbakanı May ile yaşadığı Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) stratejisi tartışması sonrası kabineden istifa etmişti.
Boris Johnson'ın Süper Kanada planı
Johnson'ın Süper Kanada teklifine göre:
- Tüm ithal ve ihraç ürünlere sıfır gümrük vergisi ve kotası uygulanacak.
- Her iki tarafın ürünlerinin birbirlerinin standartlarını karşıladığını güvence altına almak için düzenlemeler yapılacak.
- Tedarik zincirini işler durumda tutmak için teknolojik çözümler üretilecek.
- Ürünler kadar hizmetleri de güvence altına alan bir anlaşma yapılacak.
Johnson, Brexit müzakerelerindeki en hassas konuların başında gelen Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti fiziki sınırı konusunda ise, "ekstra prosedürlerin" sınırdan uzak bir yerde görülebileceğini savundu.
May'in tartışmalı Brexit planında neler var?
Theresa May'in tartışmalı Brexit planı da şöyle:
- İngiltere tarım ürünleri de dahil olmak üzere AB ile kararlaştırılan ortak kurallara uyacak.
- AB ile İngiltere'nin kara sınırı olan Kuzey İrlanda-İrlanda sınırında ticaretin kesintisiz gerçekleşmesi sağlanacak.
- Parlamento, İngiltere'nin ticaret politikasına kendisi karar verecek, gerektiğinde AB kurallarının dışına çıkabilecek; fakat bunun da sonuçları olabileceğini kabul edecek.
- İngiltere-AB anlaşmalarına dair ortak bir yargı çerçevesi oluşturulacak ve İngiltere'deki kararları İngiliz mahkemeleri, AB'deki kararları AB mahkemeleri verecek. Ortak kuralların uygulandığı konularda İngiliz mahkemeleri AB kanunlarına göre karar verecek.
- İngiltere, ülke sınırlarında kullanılacak ürünlerin ithalatında kendi gümrük vergilerini uygularken AB'ye gitmesi planlanan ürünleri AB'nin gümrük kurallarıyla ithal edecek. Böylece malların serbest dolaşımı sürerken, emeğin serbest dolaşımı sona erecek.
- AB vatandaşları, İngiltere'de istedikleri gibi yaşayamayacak. Fakat AB ile İngiltere, iki taraftan insanların diğer tarafa turizm, eğitim veya çalışma amacıyla gitmesini kolaylaştırmak için bir çerçeve oluşturacak.
Avrupa Birliği, ortak pazarını zayıflatma riski taşıdığını söylediği bu plana karşı çıkıyor.
Brexit süreci
İngiltere, Haziran 2016'da yapılan referandumla yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017'de de Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.
Haziran 2017'de başlayan müzakerelerde taraflar, geçen yılın sonunda İngiltere'nin AB bütçesine taahhütlerinden kaynaklanan yüklü bir "ayrılık ücreti"nin ödenmesi ve vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı.
Tarafların, gelecekte inşa edecekleri ticari ilişkiler, dış politika, terör ve uluslararası suçla mücadele, savunma ve güvenlik konularında iş birliği ile İngiltere'nin parçası Kuzey İrlanda ve AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınıra dair müzakereleri ise devam ediyor.
Ülkede çeşitli gruplar Brexit sürecini durdurmaya dönük kampanya yürütürken, bu kampanyalardan bazılarına Macar asıllı ABD'li milyarder George Soros da mali destek veriyor.
Kaynak: Reuters