Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson Daily Telegraph gazetesi için "Daha iyi bir Brexit planı" başlıklı bir makale kaleme aldı. Johnson makalede, gündemdeki Chequers Planı ile halkın talebinin yerine getirilemediğini belirterek, "yarısı içeride - yarısı dışarıda" yaklaşımı benimsenerek hata yapıldığını savundu.
Johnson ayrıca, mevcut plan için eğer uygulamaya konulursa, "seçmenlerin kandırılmış olacağını" ileri sürdü. Eski Dışişleri Bakanı, "En az Kanada ile AB arasında yakın zamanda varılan" kadar gevşek bir serbest ticaret anlaşması yapılması gerektiğini yazdı:
Chequers Planı isimli stratejiyle, İngiltere ile AB arasında malların serbest dolaşımının güvence altına alınmasını öngörüyor.
Johnson'ın Süper Kanada teklifine göre:
Johnson'ın Brexit çıkışı zamanlaması ile dikkat çekti
Boris Johnson, böyle bir anlaşmanın yapılabilmesi için İngiltere'nin "zaman kazanmasının" zorunlu olduğunu da söyledi ve geçiş sürecinin 2020 sonrasına uzatılması gerektiğini vurguladı.
Johnson'ın Brexit planı çıkışının Muhafazakar Parti'nin konferansının hemen öncesine gelmesinin önemli olduğu belirtiliyor. Başbakan Theresa May'in kendi milletvekillerinden Brexit yaklaşımını değiştirmek konusunda baskı görebileceği ifade ediliyor.
Johnson, İngiltere Başbakanı Theresa May ile yaşadığı Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) stratejisi tartışması sonrası kabineden istifa etmişti.
May'in tartışmalı Brexit planında neler var?
Avrupa Birliği, ortak pazarını zayıflatma riski taşıdığını söylediği bu plana karşı çıkıyor.
Brexit süreci
İngiltere, Haziran 2016'da yapılan referandumla yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017'de de Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.
Haziran 2017'de başlayan müzakereler için AB Komisyonu'nun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ve dönemin İngiltere Brexit Bakanı David Davis başkanlığındaki teknik ekipler görevlendirilmişti.
Taraflar, geçen yılın sonunda İngiltere'nin AB bütçesine taahhütlerinden kayanaklanan yüklü bir "ayrılık ücreti"nin ödenmesi ve vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı.
Tarafların gelecekte inşa edecekleri ticari ilişkiler, dış politika, terör ve uluslararası suçla mücadele, savunma ve güvenlik konularında iş birliği ile İngiltere'nin parçası Kuzey İrlanda ve AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınırla ilgili müzakereleri ise devam ediyor.
Kaynak: AA, BBC