Bosna Hersek'in Mostar şehrinde "Çanakkale Savaşı'nın 102. Yıl Dönümü" konferansı gerçekleştirildi.
Mostar Yunus Emre Enstitüsü tarafından, Dzemal Bijedic Beşeri Bilimler Fakültesinde yapılan konferansa Türkiye'nin Mostar Başkonsolosu Ayşe Selcan Şanlı, Mostar Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yunus Dilber'in yanı sıra Mostar İslam Birliği Meclisi Başimamı Suljo Cikotic de katıldı.
Çanakkale Savaşı'nın, Türkiye ve Bosna Hersek açısından öneminin ele alındığı etkinlikte konuşan Mostar İslam Birliği Meclisi Başimamı Cikotic, "Şimdiye kadar ihmal edilmiş, gün yüzüne çıkarılmamış verilerden biri de 9 ila 20 bin Boşnak'ın, Çanakkale cephesinde, inancı için savaşmış olduğudur." dedi.
Cikotic, geçmişte yaşanan savaşların tekrarlanmaması için genç nesillerin kanlı mücadelelerin arkasındaki gerçekler hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Başkonsolos Şanlı, 102 yıl önce verilen bu mücadelenin, Türk milletinde beraberlik ruhu uyandırdığını ve Türkiye'nin tarih boyunca karşılaştığı tüm sıkıntıların ortadan kaldırılmasına yardımcı olduğunu söyledi.
Farklı milletlerden insanların, Çanakkale Savaşı'nda vatanlarını korumak için cephelerde yer almasının bu savaşı daha da önemli kıldığına dikkati çeken Şanlı, "Çanakkale Savaşı, Türk milletinin düşmana karşı ortak bir adım atmasına sebep oldu. Milletin içinde Çanakkale ruhunu uyandırdı." şeklinde konuştu.
Şanlı, Çanakkale Zaferi'nin, hem Kurtuluş Savaşı hem Türk milletinin yakın geçmişte karşılaştığı sıkıntılara karşı bir kalkan oluşturduğunu ifade etti.
Mostar Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dilber, Çanakkale Savaşı'nda yaşamını yitiren 250 bin şehidin arasında Balkanlardan gelen insanların da olduğunu hatırlatarak, "Mostar'dan gelip Çanakkale cephesinde savaşmış insanların olduğunu biliyoruz. Bunlardan biri iki buçuk metre uzunluğundaki Zukan Boskailo, onun Çanakkale'de şehit düştüğünü bilen yoktu." diye konuştu.
Çanakkale Savaşı'nın 102. yıl dönümü kapsamında Boşnakça, Türkçe ve İngilizce olmak üzere fotoğraf ve mektup sergisi düzenlenirken, Mehmed Niyazi'nin "Çanakkale Mahşeri" kitabının da Boşnakça tercümesinin tanıtımı yapıldı.
Kitabın Boşnakça basımını yapan Dobra Knjiga Yayınevi Müdürü İzedin Sikalo, Boşnakların, Çanakkale Savaşı'ndaki rolüyle tanışmasına vesile olan bu kitabın liselerde okutulması gerektiğini söyledi.
Bu arada Çanakkale Savaşı'nın 102. yıl dönümü kapsamında 20 Mart tarihinde Mostar Halk Tiyatrosu'nda "Çanakkale Yolun Sonu" filminin gösterimi yapılacak. AA