İngiltere parlamentosunun revize edilmiş Brexit anlaşmasını oylamayı planladığı 12 Mart'a günler kala, Avrupa Birliği (AB) yetkilileri Brexit çıkmazı için bir çözüm görünmediğini açıkladı.
AB yetkilileri, Brexit anlaşmasını değiştirme konusunda İngiltere ile görüşmelerde ilerleme kaydedilmediğini ve hiçbir çözüm görünmediğini belirtti.
AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, Avrupa Birliği Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier'in, "görüşmelerin yapıcı bir ortamda gerçekleşmesine rağmen zor olduğunu ve görüşmelerde bir sonuca ulaşılamadığını" vurguladığını aktardı.
Kritik oylama 12 Mart'ta
İngiliz parlamentosu, Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı Brexit anlaşmasını 15 Ocak'ta yapılan oylamada ezici çoğunlukla reddetmişti.
Parlamentonun anlaşmada değiştirilmesini talep ettiği "tedbir maddesi", İngiltere'nin parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasına Brexit'in ardından fiziki sınır girmemesi için formüle edilmişti.
May, bu maddeye ya bir zaman tahdidi getirmeye ya da İngiltere'nin bu maddenin işlerliğine tek yanlı son vermesini sağlayacak bir mekanizma kurulmasına çalışıyor ancak AB tarafı buna sıcak yaklaşmıyor.
Tedbir maddesi, İngiltere'nin AB ile kapsamlı ticaret anlaşması imzalayana dek gümrük birliği içinde kalmasını, Kuzey İrlanda'nın da buna ilaveten bir dizi farklı AB kuralına tabi olmasını öngörüyor.
May'in revize edilmiş Brexit anlaşmasını 12 Mart'ta parlamentoya sunması bekleniyor. Anlaşmanın reddedilmesi halinde 13 Mart'ta "anlaşmasız ayrılık" seçeneği milletvekillerinin onayına sunulacak. Bunun da reddedilmesi halinde milletvekilleri 14 Mart'ta "Brexit’in ertelenmesi" seçeneğini oylayacak.
İngiltere, 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla yüzde 48'e karşı yüzde 52 oy oranı ile AB'den ayrılma kararı almıştı.
Kaynak: Reuters