Brezilya'da yaşanan et skandalı sonrası et ihracatının yüzde 19 azaldığı, ülkede 2 tesisin daha et üretimi yapmasının yasaklandığı bildirildi.
Sanayi, Dış Ticaret ve Hizmetler Bakanlığından yapılan açıklamada, günlük ortalama 62,2 milyon dolar tutarında olan et ihracının, "bozuk et" operasyonlarının ardından 50,5 milyon dolara düştüğü belirtildi. Açıklamada, bu kaybın yüzde 19 oranına denk geldiği ifade edildi.
Tarım Bakanlığınca yapılan açıklamada da ülkede et üretim tesislerine yönelik denetimlerde 2 tesiste daha et üretiminin durdurulduğu, son yasakla et üretimi yasaklanan tesis sayısının 6'ya çıktığı bildirildi.
Düşüşte Çin ve Hong Kong etkisi
Brezilya'da üretilen etlerin en büyük ithalatçıları olan Çin ve Hong Kong’un, operasyonlardan sonra aldıkları ithalatı kısıtlama kararları düşüşte büyük rol oynadı.
Çin, Brezilya'da üretilen ete getirdiği ithalat yasağını sadece operasyonlara adı karışan firmalarla sınırlarken, Hong Kong’un genel ithalat yasağı devam ediyor.
Avrupa Birliği ise bu hafta Brezilya’ya göndereceği Avrupa Sağlık ve Gıda Güvenliği Komisyon Üyesi Vytenis Andriukaitis’in ülkede gerçekleştireceği görüşmeler sonrasında kısıtlama kararlarını tekrar gözden geçirecek.
Brezilya Federal Polisinin 17 Mart'ta başlattığı operasyonlarda, Tarım Bakanlığı müfettişlerinin rüşvet karşılığında uygunsuz üretim tesislerine lisans verdikleri, birçok firmanın da tarihi geçmiş ve bozulmuş etleri kimyasal madde katarak yurt içi ve yurt dışı pazarına sattıkları belirlenmişti.
Dünyanın en büyük et ihracatçılarından Brezilya'da bozuk etlerin son kullanma tarihlerini değiştirdikleri, etlere kimyasal madde ve su karıştırdıkları iddiasıyla 21 şirket hakkında soruşturma başlatılmıştı.
Skandalın ortaya çıkmasının ardından birçok ülke et ithalatına kısıtlamalar getirirken, Avrupa Birliği ve bazı ülkeler de ithalatı geçici olarak durdurmuştu.