Bulgaristan'da aşırı milliyetçilerin "Türk seçmenin ülkelerinde oy kullanmasını" istemedikleri gerekçesiyle Bulgaristan'a açılan 3 sınır kapısında başlattıkları eylemler sürüyor.
Seçmenler Bulgaristan sınırını yürüyerek geçiyor
Bulgar polisi Türkiye'den gelen araçları sınırdan geçirmiyor
Aşırı milliyetçi grubun Kapıkule Sınır Kapısı'nın karşısındaki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'ndaki eylemleri nedeniyle oy kullanmak için İzmir, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Tekirdağ gibi illerden otobüsle yola çıkan Türk seçmenlerin, otobüslerin geçişine izin verilmeyişi nedeniyle Kapıkule'deki bekleyişleri Bulgaristan tarafına yaya olarak geçmesiyle bitti.
Yaya olarak Bulgaristan'a giriş yapanlar yakınları tarafından sınırın öte tarafından alınarak oy kullanacakları il ve ilçelere gitti.
Şu an Kapıkule'de geçiş için bekleyen Türk seçmen bulunmuyor.
İki Türk gazeteci de Bulgaristan'dan çıkarıldı
Eylemi izlemek üzere Bulgaristan'a geçmek isteyen 3 gazeteci Bulgar makamlarınca engellenmişti. Bulgaristan'a birkaç gün önce geçtikleri öğrenilen 2 Türk gazetecinin de Bulgaristan'dan eylemleri izledikleri sırada çıkarıldıkları öğrenildi.
Gazeteciler, sınırda bekleyen diğer meslektaşlarıyla bekleyişlerini sürdürüyor.
"Blokaj devam ediyor"
Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Kapıkule Sınır Kapısı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, sınırda aşırı Bulgar milliyetçilerin blokajının devam ettiğini söyledi.
Bulgar makamlarının blokajı kaldırmasını beklediklerini belirten Ergani, şunları kaydetti:
"Bulgar makamlarıyla temaslarımız devam ediyor. Gösteriyi düzenleyenler eylemin daha uzun süreceğini söylüyorlar. Ümit ediyoruz ki çok uzun sürmez, çünkü burası önemli bir geçiş noktası, Avrupa'nın en büyük sınır kapısı. Biz bu durumun bir an önce sonlandırılması için Bulgaristan makamlarının gerekli adımları atacağını düşünüyoruz ve bekliyoruz. Bulgar makamları sınırın açılacağını, kanunların bir şekilde uygulanacağını ifade ediyorlar, biz de bunu bekliyoruz. Seçim dolayısıyla hassasiyetler var. İnsanların gösteri hakları var. Bazen onu öne sürebiliyorlar ama bu yolun açılması yani uzun süreli kapalı tutulmasının mümkün olamayacağını düşünüyoruz. Bu konudaki girişimlerimizi sürdürüyoruz."
"Bazı tacizler olduğunu duyuyoruz"
Başkonsolos Ergani, Türk vatandaşlarının herhangi bir mağduriyet yaşamaması için her türlü tedbirin alındığını belirtti.
Yaya olarak geçiş yapanlara eylemci grubun ara ara tacizleri olduğunu ifade eden Ergani, "Bazı tacizler olduğunu duyuyoruz. Ama şu ana kadar önemli bir hadise yaşadığına dair kulağımıza bir şey gelmedi." dedi.
Ergani, meselenin tatsız bir hadise yaşanmadan ve çok geciktirilmeden çözüme kavuşturulmasını istediklerini kaydetti.
Otobüslerin alınmadığı yönündeki soruya da Başkonsolos Ergani, şu yanıtı verdi:
"Biz bu meselenin herhangi bir tatsız hadise yaşanmadan çok geciktirmeden bir çözüme bağlanması beklentisi içerisindeyiz. Otobüsler geçemiyor. Bulgaristan vatandaşı olan soydaşlarımızın burada oy kullanmasını arzu etmeyen insanlar orada eylem yapıyor. Ama en temel haklarıdır, soydaşlarımızın. Soydaşlarımızın Bulgaristan'da layıkıyla siyasi temsilcilerinin olması önemli, tabii biz de bu hususu takip ediyoruz."
Bulgaristan'da DOST Partisi lideri Mestan'a engelleme
Bulgaristan'da Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan'ın 26 Mart'ta yapılacak parlamento seçimleri için ülkeye gelen Türk seçmenlerle Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda bir araya gelmesine izin verilmedi.
Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin ve Müslümanların oluşturduğu DOST Partisi lideri Mestan, partinin genel başkan yardımcılarıyla öğle saatlerinde Kapıkule Sınır Kapısı'nın hemen karşısında bulunan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'na giderek, oy kullanmak için ülkeye gelen Türk seçmenleri karşılamak istedi.
Ancak Bulgaristan polisi, aşırı milliyetçi grupların Türk seçmenlerin oy kullanmak için ülkeye girişlerini sınır kapısında protesto etmesinin de etkisiyle Mestan'ın Kapitan Andreevo'ya ulaşmasına müsaade etmedi.
"Yapılanlar faşizmdir"
Mestan, ardından sınıra yakın bir noktada basın açıklaması yaptı. Polisin eylemini kınayan Mestan, yapılanları "faşizm" olarak nitelendirdi.
Mestan, şunları kaydetti:
"Ben şu anda sınırdayım. Bulgaristan ve Türkiye sınırında Türkiye'den, yüzlerce kilometre öteden Bulgaristan'a gelip de bizleri desteklemek isteyen kardeşlerimle kucaklaşmak istiyordum. Onlara teşekkür etmek istiyordum ama onlara kavuşmam mümkün değil. Şu anda sınır ırkçı, aşırı milliyetçiler tarafından kapalı durumda. Bu gördüğümüz AB üyesi Bulgaristan'a yakışan bir iş değil. Bu bir rezalet. Bu kişilere ırkçı, aşırı milliyetçi dememiz yeterli değil, onlar tamamen faşisttir. Bugün gördüğümüz birebir faşizm anlamına geliyor."
Bulgaristan'da 1989 yılında yaklaşık 500 bin Türk'ün zorunlu göçe zorlandığını hatırlatan Mestan, "Şimdi Bulgaristan'dan zorunlu göç ettirilen kardeşlerimiz vatanına dönemiyor. Bu tamamen Bulgaristan'ın anayasasına aykırıdır." ifadesini kullandı.
"Devlet de işin içinde"
Türk partisi olarak anılan Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) ırkçı gruplarla bu seçimlerde iş birliği yaptığını kaydeden Mestan, sınır kapatma eyleminde de HÖH'ün ırkçı gruplarla hareket ettiğini söyledi.
Mestan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Devlet de işin içinde. Devlet de aşırı milliyetçilerle, faşistlerle bu oyunun içinde. Sevgili kardeşlerim, her şeye rağmen vazgeçmeyin. Gelin DOST Partisine destek verin. Bize ne kadar destek veriyorsanız o kadar büyük gücümüz olacak. 44'üncü millet meclisinde sizi savunacak, ırkçı, milliyetçi, faşistlere alternatif olacağız. Onların karşısında duracak tek güç DOST'tur."
Sınırda saatlerce bekletilen vatandaşlara teşekkür eden Mestan, "Bizlere destek vermekten vazgeçmeyin. Nasıl bizler şu anda sizlerle gurur duyuyoruz, sizler de 26 Mart'tan sonra bizlerle gurur duyacaksınız." dedi.
"Ayrımcılık siyaseti meydana çıktı"
Mestan, Bulgaristan hükümetinin çifte standart uyguladığına vurgu yaparak, şunları söyledi:
"Cumhurbaşkanı seçimleri için yurt dışında yaşayan tüm vatandaşları seçime davet ettiler. Şimdi bu parlamento seçimleri için niçin yapılmıyor? Yapılmıyor, çünkü halkı savunacak bir DOST Birliği belirdi. Gizli ırkçı, ayrımcılık siyaseti şu anda meydana çıktı. Kanun her Bulgaristan vatandaşının seçime katılmasını mecbur ediyor. Aynı anda bu prensip Türkler için geçerli değil, ben bunu anlayamıyorum. 11 yıldır AB'ye üye olan Bulgaristan'da ayrımcılık politikası gerçekleşiyor."
"AGİT'ten yardım bekleyebiliriz"
Kanunlara aykırı bu durumu sabah saatlerinde Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcilerine aktardığı bilgisini veren Mestan, onlardan da bir yardım bekleyebileceklerini ifade etti.
Benzeri olayların her seçim döneminde yaşandığını ancak bugünkü gibi bir durumun daha önce gerçekleşmediğini ifade eden Mestan, "Şimdi ise çok sayıda insan gelmiş, otobüsleri salmayacaklarmış. Demek ki yeni siyasi güçten büyük bir korku var. Onlar biliyor, DOST barajı aştı. Büyük farkla parlamentoya gireceğiz. Parlamentoda mücadelemiz devam edecek." diye konuştu.
Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak erken parlamento seçiminde 7 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Türk ve Müslümanların oyları için DOST Birliğinin yanı sıra son parlamentoda 33 milletvekili bulunan HÖH mücadele verecek.
Türkiye'de 24 Kasım 2015'te hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi, Bulgaristan'da Türklerin en fazla temsil edildiği HÖH'te görüş ayrılığına neden olmuştu. Türkiye'nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütvi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan'ın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti.
Mestan ve bir grup milletvekili, Nisan 2016'da DOST Partisini kurarak Bulgaristan'daki Türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı. Kısa sürede örgütlenen DOST Partisi, erken seçimlere Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile ittifak yaparak DOST Birliği altında katılıyor.