Amerika’nın Chicago kentinde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türkiye'deki darbe girişimine tepki amaçlı gösteriler düzenlendi.
Akademik çalışmalar için ABD’de bulunan Sakarya Üniversitesi (SAÜ) öğretim üyeleri, Türkiye’nin Chicago Başkonsolosluğu önünde "darbeye hayır", "Türkiye teslim olmayacak" ve "Türkiye düşmeyecek” yazılı pankartlarla bir araya geldi.
İstiklal Marşı’nı okuyan yaklaşık 20 akademisyenden oluşan grup, daha sonra İngilizce ve Türkçe basın açıklaması yaptı.
Grup adına basın açıklamasını okuyan SAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gündoğdu, 15 Temmuz'da gerçekleştirilmeye çalışılan darbe teşebbüsünü şiddetle kınadıklarını söyledi.
"Türkiye'de meşru yollarla iktidara gelen hükümeti demokratik olmayan yollarla görevinden uzaklaştırılma çabası kabul edilemez.” diyen Gündoğdu, sokaklara dökülerek demokrasiye sahip çıkan Türk halkının, darbe girişiminin püskürtülmesinde en önemli rolü oynadığını anlattı.
Gündoğdu, "Bu darbe girişimi göstermiştir ki ülkenin geleceğine kastedecek her türlü girişime karşı siyasi görüş ayrılığı gözetmeksizin tüm vatandaşlarımız tek yürek olabilmektedir. Bu bağlamda ülkenin istikrarına, iç barışına, ülkenin birlik ve beraberliğine kasteden Paralel Devlet Yapılanması'nı reddetiyor, darbe girişimini lanetliyor, milli iradenin yanında olduğumuzu ilan ediyoruz.” şeklinde konuştu.
"Bugün hepimiz Türküz"
Chicago’daki gösterilerin ikincisi ise kentte yaşayan Müslümanlar tarafından gerçekleştirildi.
Türk akademisyenlerin de destek verdiği gösteri, Amerikan basını tarafından da takip edildi.
Türk bayraklarının yanı sıra "Türkiye’yi destekliyoruz" ve "darbeye hayır" yazılı pankartlar taşıyan grup, darbe girişiminin kabul edilemez olduğu mesajını verdi.
Ürdün asıllı Amerikalı Abdulkerim Assaf, AA muhabirine, Türk halkı ve Recep Tayyip Erdoğan’a destek olmak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.
Arap ve Müslüman ülkelerinin geleceği Türkiye ve Erdoğan'ı koruması için dua ettiklerini belirten Assaf, "Erdoğan, büyük bir lider. Erdoğan halkına, halkı da Erdoğan’a saygı duyuyor. Erdoğan’ın halkından sokağa çıkmasını istemesinden saniyeler sonra milyonlarca kişi demokrasiyi korumak için meydanlara döküldü. İşte biz de bu büyük lider ve büyük ülkeye biraz olsun destek olabilmek için buradayız. Hangi ülkeden olursa olsun, buradaki herkes bugün birer Türk'tür. Bugün hepimiz Türküz” ifadelerini kullandı.
Filistin asıllı Ali Halil de bir Arap kanalında Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili haberi gören restorandakilerin yemeği bırakıp habere odaklandığını anlatarak, "Duyduklarımıza inanamadık. Hepimiz şoka girmiştik. Dürüst olmak gerekirse ilk 45 dakika titredik, evet, gerçekten titredik. Erdoğan’ın cep telefonuyla yaptığı çağrıyı ve halkın desteğini görünce biraz rahatladık.” şeklinde konuştu.
Halil sözlerini, "Eğer bu darbe önlenebilmiş ise kesinlikle Türk halkı sayesinde olmuştur. Biz de demokrasiyi, özgürlükleri ve Türkiye’yi desteklemek için burada toplandık.” diyerek tamamladı.
Zakat Vakfı Başkanı Halil Demir de "Demokrasiler, ülkelere adalet ve barışı getirir. Beğenseler de beğenmeseler de Türkiye’deki hükümet halkın çoğunluğu tarafından demokratik bir şekilde seçilmiştir. Herkes demokrasinin halka verdiği güce uymak zorundadır.” görüşünü paylaştı.
ABD Müslüman Örgütler Konseyi (CMO) Genel Sekreteri Oussama Jammal da Türkiye’nin demokrasinin gerçek anlamda uygulandığı örnek ülkelerden olduğunu söyledi.
Jammal, "Darbe girişimi başladığında oldukça endişelendik ama çok şükür, Allah’a ki Türk halkı sokaklara çıkarak demokrasiye ve özgürlüklerine sahip çıktı. Biz Türk halkının özgürlük ve demokrasi sevgisine büyük saygı duyuyoruz.” açıklamasında bulundu.
Jammal, NATO ve BM gibi organizasyonların parçası Türkiye’nin, İslam alemi için örnek ülke olarak büyük önem taşıdığını, bir dikta rejimine girmesinin kabul edilemeyeceğini sözlerine ekledi.
Göstericilerden 11 yaşındaki Suriye asıllı Muhhammed El Şahru da Türkiye’deki darbe girişimini annesinden öğrendiğini, çok sevdiği Türk halkına destek olmak için annesiyle gösteriye katıldığını anlattı.