Güney Çin Denizi'nde hak iddia eden Çin'in bölgedeki çalışmaları, tartışmalı sulardaki gerginliği artırıyor.
ABD'li bir düşünce kuruluşu tarafından incelenen son uydu görüntülerine göre Çin, askeri amaçlarla kullandığı tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki Paracel Adaları'na yeni bir platform kurdu.
Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamı üzerinde hak iddia eden Çin'in, yapay adalar ve diğer resifler üzerindeki askeri yapıları ve devam eden tesisleri, bölgeyi ve Washington'ı kızdırıyor.
Washington Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezinin Asya Deniz Şeffaflığı Girişimi, uydu görüntülerinin Bombay Resifi üzerinde "gösterişsiz yeni yapıları" gösterdiğini açıkladı.
Kuruluşun salı günü yaptığı açıklamada, bu yapıların Güney Çin Denizi'ndeki diğer bölgelere de yayılabileceği ihtimalinin olduğu belirtildi.
Açıklamada, bu platformaların amacının açık olmadığı fakat askeri amaçla kullanılabileceği ifade edildi.
Çin Savunma Bakanlığından açıklama gelmedi
Çin Savunma Bakanlığı ise konu hakkındaki yorum talebine cevap vermedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Çin’in Paracel Adaları üzerindeki egemenliğinin tartışmalı olmadığını ve Çin’in kendi topraklarında inşaat çalışmaları yürütmesiyle ilgili bir sorunun olmadığını söyledi.
ABD ile Çin arasında tansiyon yükseliyor
Geçtiğimiz aylarda, ABD'ye ait bir nükleer kapasiteli bombardıman uçağı, Doğu Çin Denizi'ndeki adalar üzerinde gövde gösterisi yaparak iki ülke arasında yeni bir krizi başlatmıştı.
Pentagon, uçuşun önceden planlandığını açıklamış, Çin ise olayı provokatif bir eylem olarak nitelendirerek gereken önlemlerin alınacağını belirtmişti.
Çin’in tepkisini çeken ABD donanması, 30 Eylül'de ise USS Decatur adlı bir savaş gemisiyle Çin'in tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki yapay adalara yaklaşmıştı.
Olay üzerine açıklama yapan Çin yönetimi, olayı provokatif olarak eleştirmiş, ülke güvenliğine tehdit oluşturması sebebiyle gereken önlemlerin alınacağını belirtmişti.
ABD ordusuna ait "Stars and Strips" internet sitesinde yayınlanan fotoğraflarda, 30 Eylül'de Çin'in tartışmalı sularına giren ABD donanmasına ait destroyera karşılık Çin'in gönderdiği savaş gemisinin burun buruna geldiği görülmüş, iki gemi arasındaki mesafenin yaklaşık 40 metreye kadar düştüğü belirtilmişti.
Güney Çin Denizi
Çin, 1947'de yayınladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı bölgenin yüzde 80'i üzerinde hak iddia ederken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.
Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi’ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.
Uluslararası kamuoyunda Paracel ve Spratly olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından Hoang sa ve Truong Sa, Çin tarafından ise Şişa ve Nanşa Çündao olarak adlandırılıyor.
Kaynak: Reuters, Asia Maritime Transparency Initiative