Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD'nin ticaret kanunlarındaki değişikliklerinin ardından Çin ve Japonya'nın ticaret korumacılığına karşı ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi. Çok taraflı ticaret sisteminin korunmasına ihtiyaç duyulduğunu açıklayan Wang Yi, Japonya'dan açık dünya ekonomisini desteklemesini istedi.
ABD ve Çin arasında ticaret savaşı
ABD ve Çin arasında bir ticaret savaşının başlangıcı olarak görülen gelişmeler, Trump yönetiminin ithal çelik ve alüminyuma, sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmesiyle başladı.
Çin, Washington'ın çelik ve alüminyum ürünlerine ek gümrük vergilerine cevaben, ABD menşeli 128 ürüne yüzde 15 ila yüzde 25 tarife getirilmesi kararını aldı.
Bu gelişmeden sonra ABD yönetimi, Çin'in, "Amerikalı şirketlerin teknolojilerini ve fikri mülkiyetlerini ele geçirmeye yönelik usulsüz faaliyetleri olduğu" gerekçesiyle, bin 300 Çin menşeli ürününe yüzde 25 ek gümrük vergisi getirmeyi planladığını açıkladı.
Genel olarak Çin'in savunma, havacılık ve imalat sektörlerini hedef alan listede nükleer reaktörler, toryum ve uranyum bileşikleri, demir-çelik, alüminyum ve bunları içeren alaşım metaller, gaz türbini, fırın, hava ve gaz sıvılaştırıcı makineler, laktik maya, bazı ilaç ve aşılar gibi farklı birçok ürün çeşidine yer verildi.
Pekin yönetiminin, ABD'nin sadece Çin'i hedef alan bu hamlesine tepkisi gecikmedi. Çin Ticaret Bakanlığı, ABD'den ithal edilen 50 milyar dolar tutarındaki ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirileceğini açıkladı.
Çin'in misilleme listesinin viski, puro, tütün, dana eti, plastik, buğday, elektrikli araçlar, kimyasal maddeler, tütün, otomotiv, hava araçları ve soya fasulyesi gibi 106 Amerikan menşeli ürünü kapsadığı kaydedildi.
Kaynak: Reuters