Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) 13. Dönem 1. Genel Kurul Toplantıları'nda devlet başkanlığı ve başkan yardımcılığı seçimi yapıldı.
Oyların tamamını topladı
Ülkede en üst düzey yasama organı olan ÇUHK'de 2 bin 970 delegenin katıldığı oylamada Şi Cinping oyların tamamını alarak, yeniden ülkenin Devlet Başkanı ve Çin Merkezi Askeri Komisyonu Başkanı oldu.
Vang Çişan başkan yardımcısı oldu
Devlet başkanı yardımcılığına aday gösterilen eski yolsuzlukla mücadele kampanyası sorumlusu Vang Çişan ise 2 bin 969 oy alarak Devlet Başkan Yardımcısı seçildi.
Ardından tören kıtasının selamladığı Şi ve Vang kürsüye gelerek anayasa üzerine yemin etti.
İkinci dönemi başladı
Çin Komünist Partinin (ÇKP) geçen Ekim ayında yaptığı 19. Ulusal Kongre'de ÇKP'nin Genel Sekreteri olarak seçilen Şi Cinping, devlet başkanlığının ikinci dönemine resmen başladı.
2023'ten sonra da başkanlığa devam
Söz konusu seçimle Çin Devlet Başkanı Şi, 2018-2023 döneminde başkanlık görevini sürdürecek.
Öte yandan devlet başkanlığı ve başkan yardımcılığı için geçerli olan 10 yıllık görev sınırının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği ÇUHK'da geçen hafta kabul edilmişti.
Anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle Şi Cinping'in ikinci dönem görev süresi dolacak ve 2023'ten sonra da devlet başkanlığına devam edebilecek.
Ülkenin kurucu lideri Mao Zıdong'dan sonra en güçlü lider konumuna gelen Devlet Başkanı Şi, ÇKP Genel Sekreteri ve Merkez Askeri Komisyon Başkanı görevlerini de üstleniyor.
Çin Devlet Başkanı Şi, Devlet Başkanlığı'nı Mart 2013'te Hu Cintao'dan devralmıştı.
Çin'de kabine yapısında revizyon
Çin Devlet Konseyi'nin, ÇUHK'de 13. Dönem 1. Genel Kurul Toplantıları kapsamında kabul etmesiyle kanunlaşan "Kurumsal Reform Taslağı"na göre, yeni kabine 26 bakanlık ve komisyondan oluşacak şekilde yeniden yapılandırıldı.
Yapılan reformla hükümet hizmet odaklı, daha etkili ve etkin yapıda olacak. Reform çevresinde kabineden 15 bakan veya bakan yardımcısı seviyesinde birim çıkarılacak.
Ayrıca reform ile yetkililer risk önleme, fakirlikle mücadele, kirliliğin kontrol altına alınması gibi konulara öncelik verdi.
Yeni kurulan bakanlık ve komisyonlar; Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Acil Durum Yönetimi Bakanlığı, Ekolojik Çevre Bakanlığı, Ulusal Sağlık Komisyonu, Eski Muharip Askerler Bakanlığı olarak açıklanırken, Çevre Koruma Bakanlığı, Devlet İş Güvenliği İdaresi, Tıp ve Sağlık Reformu Gözetleme ve Yönetim Ofisi, İş Güvenliği, Sağlık Denetimi ve İdaresi, Ulusal Sağlık ve Aile Planlama Komisyonu ise lağvedilecek.
Ayrıca yeni kurulan bakanlıklara, mevcut ve lağvedilecek bakanlık ile komisyonların sorumluluklarının bir kısmı ya da tamamı devredilecek.
Kabinede yer alacak bakanlık ve komisyonlar şöyle:
"Dışişleri Bakanlığı, Ulusal Savunma Bakanlığı, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, Eğitim Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi, Enformasyon ve Teknoloji Bakanlığı, Devlet Etnik İşler Komisyonu, Kamu Güvenlik Bakanlığı, Devlet Güvenlik Bakanlığı, Vatandaşlık İşleri Bakanlığı Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Doğal Kaynaklar Bakanlığı, İskan ve Şehir-Kırsal Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Su Kaynakları Bakanlığı, Tarım ve Taşra İşleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulusal Sağlık Komisyonu, Eski Muharip Askerler Bakanlığı, Acil Durum Yönetim Bakanlığı, Çin Merkez Bankası, Ulusal Saymanlık Ofisi."
Ülkede 1982'de 43 bakanlık ve komisyondan oluşan devlet kabinesi söz konusu reformla 8. kez yeniden yapılandırılıyor.
Kaynak: AA