Savaşın siyah yüzü, üzerlerine yağan bombalar, kötü yaşam koşullarında küçük bedenlerini kemiren hastalıklar ve açlık...
Bunlar 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde çocuk olmak bir yana, insan olma hakları bile verilmeyen dünya çocuklarının yaşadığı dramlardan sadece birkaçı.
1 dakikada 12 çocuk ölüyor
Birleşmiş Milletler (BM) raporları korkunç rakamları ortaya koyuyor. 2017 yılında her 5 saniyede bir 15 yaş altı çocuk önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti.
Bilanço çok ağır: Yaklaşık 6,5 milyon çocuk.
Acil önlem alınmazsa 5 yaş altı 56 milyon çocuğun 2030'a kadar ilaç, temiz içme suyu, elektrik ve aşıya erişim sıkıntısı nedeniyle ölüm riski olduğu ifade ediliyor.
Her 1 dakikada 12 çocuk, her 5 saniyede 1 çocuk önlenebilir hastalıklar yüzünden ölüyor. 720 milyon çocuk şiddete maruz kalıyor.
BM her gün öğrencilerin mobbing, cinsel taciz ve silahlı şiddet tehdidiyle karşı karşıya olduğunu vurguluyor.
Bir çocuğu nasıl sevmeli?
Tüm dünyada kanuni hakları çiğnenen çocukları hatırlamayı sağlayacak gün olan Dünya Çocuk Hakları Günü, onlar için gülen bir pencere açacak adımları amaçlıyor.
20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, günümüzde çocukların haklarını korumak için en geniş kapsamlı hukukî metin durumunda.
Çocukların yaşamaya, eğitime, sağlıklı olmaya, seslerinin duyulmasına, kendilerine adilce davranılmasına hakları olduğunu hatırlatan metin, her şeyden öte çocukların çocuk olmaya hakkı olduğunun altını çiziyor.
Kaynak: TRT Haber