Dünya genelinde savaş, çatışma ve açlık gibi nedenlerle doğduğu ülkenin dışında ya da kendi ülkesinde yerinden edilmiş şekilde yaşamını sürdüren milyonlarca çocuk, kriz ortamlarında en ağır bedeli ödüyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) 2016'da yayımladığı "Köklerinden Koparılanlar" raporunda, dünya genelinde 50 milyon çocuğun, savaş, çatışma ve açlık gibi nedenlerle doğduğu ülkenin dışında ya da kendi ülkesinde yerinden edilmiş şekilde yaşamını sürdürdüğü ve bu çocuklardan en az 28 milyonunun savaş ve çatışmalar yüzünden evlerinden ayrılmak zorunda kaldığı belirtildi.
Raporda, mülteci statüsü henüz belirlenmemiş 1 milyon sığınmacı çocuğun bulunduğuna işaret edildi.
Yerlerinden edilen çocukların, boğulma, yetersiz beslenme, kaçırılma, tecavüz ve cinayet gibi tehlikelerle karşı karşıya kaldığına dikkati çekilen raporda, "Savaş ve yoksulluk nedeniyle evlerini terk etmek zorunda bırakılan ve en savunmasız grup içinde yer alan çocuklar, yabancı bir ülkeye ulaştıklarında genellikle ayrımcılık ve yabancı düşmanlığıyla karşılaşıyor." ifadesine yer verildi.
Dünyada yaklaşık her 200 çocuktan birinin mülteci konumunda olduğu aktarılan raporda, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) yetki alanı içindeki çocuk mülteci sayısının 2005'ten 2015 yılına kadar iki kattan daha fazla artış gösterdiğinin altı çizildi.
Göçmenlerin büyük çoğunluğunu yetişkinlerin, mültecilerin yarısını çocukların oluşturduğu vurgulanan raporda, "Kaçtıkları çatışma ve şiddetin travmasını yaşayan çocuklar, göç yollarından geçişleri sırasında denizde boğulma, kötü beslenme, aşırı su kaybı, insan tacirlerinin eline düşme, kaçırılma, tecavüz ve hatta cinayet gibi çeşitli tehlikelerle karşılaşmaktadır." değelendirmesinde bulunuldu.
Yemen'de ortalama her 10 dakikada 5 yaşından küçük bir çocuk açlıktan ölüyor
UNICEF Yemen Temsilcisi Meritxell Relano, ülkeye uygulanan abluka nedeniyle yarısı çocuk olmak üzere 7 milyon kişinin kıtlık sınırında olduğunu, 2,2 milyon çocuğun akut beslenme yetersizliği yaşadığını ve bu çocukların 385 bininin hayatta kalabilmek için tedaviye ihtiyaç duyduğunu belirtmişti.
Siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasındaki çatışmalara sahne olan Libya'da, yarım milyondan fazla çocuk insani yardıma muhtaç ve bu ülkeden İtalya'ya tehlikeli deniz yolculuğunu göze alarak geçmeye çalışan birçok korumasız, mülteci ve göçmen çocuk, insan tacirlerinin sömürüsüne maruz kalıyor.
Rapora göre; Yemen'de ortalama her 10 dakikada 5 yaşından küçük bir çocuk açlıktan ölüyor.
Suriye'de en büyük bedeli çocuklar ödüyor
Suriye'de 2011'den bu yana devam eden iç savaştan en fazla etkilenen çocuklar, yaşam, sağlık ve eğitim gibi temel haklarından mahrum kalıyor. Çocukların büyük bir kısmı da ailelerine destek olmak için okulu bırakıp çalışıyor.
Uluslararası Mülteci Hakları Derneğinin raporuna göre, Suriye'de en büyük bedeli çocuklar ödüyor.
Mülteci Hakları Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Abdullah Resul Demir, "UNICEF’in en son 2017'nin eylül ayında yayımladığı rapora göre, Suriye’deki çatışmadan 8,5 milyon çocuk etkilendi. Bunların 6 milyondan fazlası Suriye'de, geriye kalan yaklaşık 2,5 milyonu Suriye dışında bulunuyor." ifadelerini kullanmıştı.
Çocuklar yoksulluk kıskacı altında
Uzun süredir siyasi krizin sürdüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, çocukların maruz kaldığı hak ihlalleri bölgedeki uluslararası insani yardım kuruluşları tarafından zaman zaman dünya gündemine taşınıyor.
Ülkede yaşanan çatışmalar nedeniyle 150 bin çocuk açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, çocuklara yönelik şiddet, baskı ve hak ihlalleri giderek artıyor.
UNICEF Batı ve Orta Afrika Bölge Direktörü Marie-Pierre Poirier, Kongo'daki çatışmalar ve şiddet olayları nedeniyle kadın ve çocukların korkunç istismara ve şiddete maruz kaldığını belirterek, birçok çocuğun da uyuşturucu bağımlısı yapılarak silah altına alındığını söylemişti.
İç savaşın yaşandığı Güney Sudan'da, BM kurumları ve hükümetin ortaklaşa hazırladığı raporda, 5 yaşından küçük 1 milyon 100 bin çocuğun 2018'de yeterli besine ulaşamayacağının tahmin edildiği belirtildi. Raporda, bunların 300 bininin yüksek ölüm riskiyle karşı karşıya kaldığı kaydedildi.
Çocuk sığınmacıların 4'te 3'ü istismara uğruyor
UNICEF ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM)'in, "Yürek Parçalayan Yolculuklar: Akdeniz Yolunu Kullanan Çocuk Sığınmacılar, İstismar ve Kaçırılma Tehdidi Altında" başlıklı raporu, Avrupa'ya ulaşmaya çalışan çocuk sığınmacıların birçoğunun istismara maruz kaldığına işaret ediyor.
Rapora göre, çocuk sığınmacıların yüzde 75'i, zorunlu işçilik, cinsel istismar ve küçük yaşta evlilik gibi birçok kötü muameleye maruz kalıyor.
Özellikle Sahraaltı Afrika'dan gelen sığınmacı çocukların tehdit altında olduğu vurgulanan raporda, Libya'dan Avrupa'ya geçmeye çalışan çocuk sığınmacıların yüzde 83'ünün suistimal edildiği kaydedildi.