İsrail Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, COVID-19 teşhisi konulan 3 hastanın daha yaşamını yitirdiği belirtildi.
Ülkede böylece koronavirüs kaynaklı can kaybı 95'e yükseldi.
Sağlık Bakanlığı, bir önceki açıklamasında, COVID-19 vaka sayısının 10 bin 95'e ulaştığını, 1061 kişinin ise iyileştiğini duyurmuştu.
İkiden fazla kişinin bir araya gelmesi yasak
İsrail'de COVID-19 önlemleri kapsamında tüm okullarda eğitime ara verilirken, ikiden fazla kişinin bir araya gelmesi de yasaklanmıştı.
Ülkede ayrıca market, eczane, akaryakıt istasyonları ve bankalar dışında birçok ticari işletmenin kapatılmasına karar verilmişti.
Tel Aviv yönetimi, koronavirüs nedeniyle İsrail'de ikamet edenler hariç tüm yabancıların ülkeye girişine de yasak getirmişti.
Latin Amerika'da COVID-19 vaka sayısı 50 bini aştı
Nüfusu 600 milyonu aşan Latin Amerika bölgesinde yeni tip koronavirüs (COVID-19) vaka sayısı 50 bini geçti.
Ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, Latin Amerika'da 2 bin 218 kişinin hayatına mal olan virüs, 54 bin 953 kişide görüldü.
Bölgede virüs kaynaklı ilk ölümün görüldüğü Brezilya, 1057 ölüm ve 19 bin 638 vaka sayısıyla "bölgede COVID-19'dan en çok etkilenen ülke" olarak öne çıkıyor.
Bölge ülkelerindeki COVID-19 nedeniyle ölü ve vaka sayıları şöyle:
"Ekvador 297 / 7 bin 161, Şili 65 / 6 bin 501, Peru 169 / 5 bin 897, Kolombiya 69 / 2 bin 223, Arjantin 81 / 1894, Uruguay 7 / 473, Bolivya 19 / 268, Venezuela 9 / 171, Paraguay 6 / 129, Meksika 194 / 3 bin 441, Panama 66 / 2 bin 752, Dominik Cumhuriyeti 126 / 2 bin 620, Küba 15 / 564, Kosta Rika 3 / 558, Honduras 23 / 382, Guatemala 3 / 126, El Salvador 6 / 117, Haiti 2 / 31 ve Nikaragua 1 / 7."
Arjantin'de karantina 26 Nisan'a kadar uzatıldı
Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, başkanlık konutu Olivos'ta düzenlediği basın toplantısında, "Olağandışı bir salgınla karşı karşıyayız ve hala tedavisi bulunmadı. Uzmanlar şu an için tek tedavinin evde kalmak olduğunu söylüyor." dedi.
Karantinanın amacının virüsün bulaşma hızının yavaşlatmak olduğunu belirten Fernandez, "Karantina uygulamaya devam edersek bulaşma hızını yavaşlatmayı başaracağız, bu bütün halkın başarısıdır. Eğer şu anki önlemleri almamış olsaydık, bugün 45 bin vaka olurdu ve hastanelerdeki yatakların yüzde 83'ü dolu olurdu. Şu anda bu rakam yüzde 3,9." şeklinde konuştu.
Fernandez, karantinanın ne zaman tamamen sona ereceğinin bilinmediğini aktararak "Karantinaya devam etme kararı aldık, 26 Nisan'a kadar büyük şehirlerde olduğu gibi devam edecek. Karantinanın hafifletileceği yerlere odaklanacağız. Hiçbir vakanın görülmediği yerlerde karantinaya devam etmenin bir anlamı yok." ifadelerini kullandı.
Koronavirüs 82 can aldı
Bankaların ön randevu ile çalışacağını söyleyen Fernandez, engelli vatandaşların yakınları refakatinde evlerinin çevrelerinde dışarı çıkabileceğini sözlerine ekledi.
İlk COVID-19 vakasının 3 Mart'ta görüldüğü Arjantin'de salgınla mücadele kapsamında ülke sınırları kapatılmış, halkın temel ihtiyaçları harici dışarı çıkmasını yasaklayan karantina 20 Mart'ta ilan edilmiş ve 12 Nisan'a kadar uzatılmıştı.
Nüfusu 44 milyonu aşan Güney Amerika ülkesi Arjantin'de 82 kişinin hayatına mal olan COVID-19 şu ana kadar 1975 kişide görüldü.
Avustralya’da ölenlerin sayısı 55’e çıktı
Avustralya’nın Victoria eyaletinde 1 kişinin daha yeni tip koronavirüsten (COVID-19) hayatını kaybetmesiyle ülkedeki ölü sayısı 55’e yükseldi.
Victoria Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, COVID-19’a yakalanan 80’li yaşlardaki erkek hasta tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Böylece COVID-19'dan ölenlerin sayısı Victoria eyaletinde 14’e, Avustralya genelinde ise 55’e çıktı.
Öte yandan yaklaşık 338 bin kişiye yapılan testler sonucunda COVID-19’a yakalandığı belirlenen 6 bin 238 kişiden 3 bin 141’inin iyileştiği açıklandı.
Koronavirüs yasaklarını ihlal eden bakan istifa etti
COVID-19 nedeniyle uygulanan seyahat yasaklarına aykırı davranarak Sydney’e yaklaşık bir saatlik mesafedeki tatil evine gittiği için 1000 Avustralya doları (Yaklaşık 4 bin TL) para cezasına çarptırılan Yeni Güney Galler Eyalet (NSW) Sanat Bakanı Don Harwin görevinden istifa etti.
Kuralları hiçe sayarak halkın sağlığını tehlikeye atmasına gelen yoğun tepkiler üzerine bakanlık görevinden istifa ettiğini açıklayan Harwin, ‘‘Hükümetin koronavirüs kriziyle mücadelesindeki çalışmalarından daha önemli bir şey yok." ifadelerini kullandı.
Harwin’e verilen para cezasını duyuran NSW Emniyet Müdürü Mick Fuller, hiçbir kişi veya kurumun COVID-19 yasalarının üzerinde olmadığını vurgulamıştı.
Önlemler kapsamında ibadet yerleri, yüzme havuzları, müzeler, kütüphaneler, plajlar gibi halkın toplanma alanlarının kapatıldığı Avustralya’da, sağlık ihtiyacı, egzersiz, temel yiyecek ve ihtiyaç malzemelerinin temini, işe veya okula gitmek haricinde evden çıkılmaması kuralları yürürlükte bulunuyor.
Yurt dışından gelenlerin zorunlu karantinaya alındığı ülkede, açık veya kapalı alanlarda hane halkı dışında ikiden fazla kişinin bir araya gelmesinin yanı sıra acil durumlar haricinde akraba ve ev ziyaretleri de yasaklandı.
Cenaze defin işlemlerinin 10, düğünlerin 5 kişiyle yapıldığı Avustralya’da yasak, kısıtlama ve karantina kurallarına uymayanlar para ve hapis cezasına çarptırılıyor.
Yeni Zelanda’da koronavirüsten ölenlerin sayısı 4’e çıktı
Yeni Zelanda Halk Sağlığı Genel Müdürü Dr. Caroline McElnay, COVID-19’a yakalanan 80’li yaşlardaki kadının başkent Wellington’da, 70 yaşlarındaki erkek hastanın Christchurch kentinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Hayatını kaybedenlerin daha önceden farklı sağlık sorunları bulunduğunu hatırlatan Dr. Caroline McElnay, ‘‘Yeni Zelanda'da COVID-19 ile ilişkili dört ölüm var. Daha önce de söylediğimiz gibi, bu özellikle yaşlılar ve önceden belli başlı sağlık sorunları olanlar için çok ciddi bir hastalık olabilir." ifadelerini kullandı.
İki kişinin daha COVID-19’dan hayatını kaybetmesiyle Yeni Zelanda’da koronavirüsten ölenlerin sayısı 4’e çıktı, yaklaşık 58 bin kişiye yapılan testler sonucunda 1312 kişinin virüse yakalandığı tespit edildi. COVID-19 nedeniyle hastalanan 442 kişinin de iyileştiği kaydedildi.
Yabancıların ülkeye girişi yasaklanan Yeni Zelanda’da 25 Mart'tan itibaren olağanüstü hal ve zorunlu haller dışında sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.
Arap ülkelerinde koronavirüs vaka sayısı artıyor
Tunus Sağlık Bakanlığı, 28 yeni tanı yapıldığını dün ölen olmadığını 25 hastanın da iyileştiğini açıkladı.
Filistin
Filistin Hükümet Sözcüsü İbrahim Mulhim, yazılı açıklamasında, bir kişide daha virüs tespit edildiğini böylece ülkede sayının 267'ye yükseldiğini duyurdu.
Sağlık Bakanı Mey Keyle dün bir vakanın daha vefatıyla ölen sayısının ikiye çıktığını aktarmıştı.
Sudan
Sağlık Bakanlığı iki yeni vakanın tespitiyle ülkede COVID-19 vakasının 17'ye yükseldiğini, iki kişinin de hayatını kaybettiği açıkladı.
Yemen'de geçici başkent Aden giriş çıkışlara kapatıldı
Yemen'in geçici başkenti Aden, koronavirüsle (COVID-19) mücadele kapsamında tüm giriş çıkışlara kapatıldı.
Aden Valisi Ahmed Salimin yayımladığı genelgede, Aden'in tüm giriş çıkışlarının kapatılması için güvenlik güçlerine talimat verdi, bu yönde gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
Vali, kararın ülkedeki Olağanüstü Hal Komisyonu ve Arap koalisyonu yetkilileriyle koordineli olarak aldığını kaydetti.
Kentteki salgın takip ekipleri ve sağlık ofisinden teyakkuz halinde olmalarını isteyen Vali Salimin, Koronavirüsün yayılmaması için gerekli tıbbi önlemlerin alınması çağrısında bulundu.
Yemen'in doğusundaki Hadramevt vilayetinde cuma sabahı ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği duyurulmuştu.