Sanayi tesisleri, otomobiller, konutlar. Hava kirliliği her yıl milyonlarca kişinin ölümüne neden oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıkladığı rakamlar hava kirliliğinin ulaştığı korkutucu boyutları gözler önüne serdi.
Kirli hava çocukların gelişimlerini etkiliyor
Dünyada 5 yaş altındaki 630 milyon ve 15 yaş altındaki 1,8 milyar çocuğun, DSÖ'nün belirlediği hava kalite standartlarının üzerinde ince partikül madde (PM2,5) seviyesine maruz kaldığı bildirilen raporda, çocukların sağlık ve gelişimlerini ciddi şekilde riske atacak kadar kirli hava soluduğu kaydedildi.
Raporda, dünya genelinde 5 yaş altındaki çocuklardan düşük ve orta gelirli ülkelerde yüzde 98'inin, yüksek gelirli ülkelerde ise yüzde 52'sinin DSÖ'nün belirlediği hava kalite standartlarının üzerindeki seviyede kirli havaya maruz kaldığının altı çizildi.
2 milyar çocuk kirli havaya maruz kalıyor
Buna göre, dünya genelinde çocukların yaklaşık yüzde 93'ü zehirli hava soluyor. Yani yaklaşık 2 milyar çocuk kirli havadan etkileniyor. Beyinleri zarar görüyor.
Binlercesi akut alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle ölüyor.
Nöro gelişim ve bilişsel yeteneği de olumsuz etkiliyor
Bu durumun hamile kadınlarda erken doğum veya düşük olasılıklarını yükselttiği vurgulanan raporda, hava kirliliğinin aynı zamanda çocukların nöro gelişimi ve bilişsel yeteneğini de olumsuz etkilediğine işaret edildi.
Hava kirliliğinin, astım ve çocukluk çağı kanserini tetikleyebildiğine dikkat çekilen raporda, yüksek düzeyde hava kirliliğiyle karşı karşıya kalan çocukların ileri yaşlarda kardiyovasküler hastalık gibi kronik rahatsızlıklar için daha büyük risk altında olabileceği kaydedildi.
Her yıl 600 bini çocuk 7 milyon kişi erken ölüyor
Her yıl 600 bini çocuk 7 milyon kişi kirli hava nedeniyle erken ölüyor. Erken ölümler çoğunlukla Asya ve Afrika'daki ülkelerde gerçekleşiyor.
Kalp rahatsızlıkları, felç ve akciğer kanseri gibi yetişkin hastalıklarının birçoğu da kirli hava kaynaklı.
Dünya Sağlık Örgütü, acil çözüm bulunması ve önlem alınması çağrısı yapıyor.
Kaynak: TRT Haber, AA