Dünya genelinde virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 468 bin 754'a, vaka sayısı 9 milyon 6 bin 759'a ulaştı.
COVID-19 kaynaklı bugüne kadar en fazla can kaybı 122 bin 3 ölümle ABD'de görüldü.
Arap ülkelerinde virüs kaynaklı can kaybı artıyor
Cezayir Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, COVID-19 nedeniyle 8 kişinin daha hayatını kaybettiği ve toplam can kaybının 845 olduğu belirtildi.
Açıklamada, 140 kişide daha virüs tespit edilmesiyle vaka sayısının 11 bin 771'e çıktığı, iyileşen hasta sayısının ise 8 bin 422'ye ulaştığı aktarıldı.
Yemen
Yemen Sağlık Bakanlığının yazılı açıklamasında, COVID-19 nedeniyle 2 kişinin daha hayatını kaybettiği ve toplam can kaybının 256 olduğu belirtildi. 19 kişide daha virüs tespit edilmesiyle vaka sayısının 941'e çıktığı, iyileşen hasta sayısının ise 347'ye ulaştığı bildirildi.
Söz konusu rakamlar, Yemen hükümetinin kontrolünde bulunan bölgelerdeki vakaları kapsıyor, İran destekli Husilerin elindeki bölgeleri içermiyor.
Fas
Fas Sağlık Bakanlığı, 1 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle COVID-19 kaynaklı can kayıplarının 214'e yükseldiğini duyurdu.
Açıklamada, ülkedeki toplam vaka sayısının 9 bin 977'ye, iyileşen kişi sayısının 8 bin 284'e ulaştığı aktarıldı.
Filistin
Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle, yaptığı basın açıklamasında ülkedeki vaka sayısının 1028'e yükseldiğini belirtti.
İşgal ve abluka altındaki Filistin'de bugüne kadar COVID-19'a yakalanan 5 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.
Lübnan
Lübnan Sağlık Bakanlığı, 51 kişiye daha COVID-19 teşhisi konulduğunu, böylece vaka sayısının 1587'ye çıktığını bildirdi. Bakanlık ayrıca hastalardan 37'sinin iyileşmesiyle sağlığına kavuşanların sayısının 1068'e ulaştığını aktardı.
Lübnan'da son verilere göre COVID-19 nedeniyle 32 kişi yaşamını yitirmişti.
Ürdün
Ürdün Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkedeki toplam vaka sayısının 1033'e yükseldiği, sağlığına kavuşan hasta sayısının ise 739 olduğu aktarıldı.
Virüs kaynaklı yeni vefat kaydedilmeyen Ürdün'de, COVID-19 nedeniyle şu ana kadar 9 kişi hayatını kaybetmişti.
Mısır'da son 24 saatte 87 kişi yaşamını yitirdi
Mısır Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 87 kişinin daha ölümüyle virüs kaynaklı can kaybının 2 bin 193'e yükseldiği bildirildi.
Açıklamada, son 24 saatte 1475 kişiye COVID-19 teşhisi konulduğu ve toplam vaka sayısının 55 bin 233'e çıktığı belirtildi.
Bakanlık, toplam iyileşen sayısını 14 bin 736 olarak açıkladı.
Gana'da COVID-19 vaka sayısı 14 bini aştı
Batı Afrika ülkesi Gana'da Devlet Başkanı Nana Akuffo-Addo, ulusal televizyonda yaptığı açıklamada, ülkede şimdiye kadar 270 bin 300 COVID-19 testi yapıldığını belirtti.
Akuffo-Addo, COVID-19 vakası sayısının son 24 saatte 147 artarak 14 bin 154'e yükseldiği bildirdi.
COVID-19 nedeniyle 85 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Akuffo-Addo, iyileşenlerin sayısının da 10 bin 473 ulaştığını ifade etti.
Akuffo-Addo, virüsün en fazla görüldüğü başkent Akra ve Ashanti bölgesinde yeni izolasyon merkezleri açılacağını kaydetti.
Gana'da COVID-19 tedbirlerinin daha da esnetildiğini belirten Akuffo-Addo, "Son sınıf öğrencileri sınavlara hazırlanmak için yarından itibaren okula dönecekler. Okullarda COVID-19'a karşı tüm önlemler alındı ve bu süre zarfında öğrenciler okulda yatılı olarak kalacaklar." dedi.
Öte yandan, ülkede son 24 saatte COVID-19 kaynaklı ölüm olmadığı açıklandı.
Gana'da başkent Akra 8 bin 75, Ashanti 2 bin 812, Western 1148 ve Central 794 kişi ile vaka sayısının en fazla görüldüğü bölgeler oldu.
Nijerya'da COVID-19 vaka sayısı 20 bini aştı
Batı Afrika ülkesi Nijerya'da Hastalık Kontrol Merkezinden yapılan açıklamada, ülkede şimdiye kadar 113 bin 575 COVID-19 testi uygulandığı aktarıldı.
Vaka sayısının son 24 saatte 436 artarak 20 bin 244'e çıktığı ifade edildi.
Ülkede COVID-19 nedeniyle son 24 saatte 12 kişinin daha ölmesiyle can kaybının 518'e ulaştığı, iyileşenlerin sayısının da 6 bin 879 olduğu belirtildi.
Lagos 8 bin 576, başkent Abuja 1567, Kano 1190, Oyo 912, Rivers 874 ve Edo 784 vakayla ülkede en fazla vaka görülen eyaletler oldu.
Afrika genelinde COVID-19 vaka sayısı 309 bini aştı, 8 bin 148 kişi hayatını kaybetti.
Kıtada vaka sayısının en yüksek seyrettiği ülkeler ise Güney Afrika, Mısır, Nijerya, Gana ve Cezayir olarak sıralandı.
Seyşeller'de aktif COVID-19 vakası kalmadı. Bu ülkenin yanı sıra Eritre, Uganda, Namibya ve Lesotho'da şu ana kadar ölüm rapor edilmedi.
Avustralya'da koronavirüs vakaları artıyor
Avustralya'da Victoria Eyalet Sağlık Bakanı Jenny Mikakos düzenlediği basın toplantısında, eyaletin başkenti Melbourne'da 16 yeni COVID-19 vakası tespit edildiğini söyledi.
Melbourne'daki yeni vakaların 6 semtte yoğunlaştığını ve buralarda COVID-19 testlerini artırdıklarını belirten Bakan Mikakos, "Özellikle bu sıcak noktalardaki insanlar önümüzdeki birkaç hafta içinde hareketlerini kısıtlarsa, durumu değerlendirebilir ve bunun bir fark yaratıp yaratmadığını görebiliriz." dedi.
Melbourne'un Casey, Brimbank, Moreland, Cardinia ve Darebin semtlerinin yanı sıra Türklerin yoğun olarak yaşadığı Hume bölgesi de COVID-19'un yaygın olarak görüldüğü semtler arasında yer alıyor.
Yeni Güney Galler-Victoria sınırı açık kalacak
Yeni Güney Galler (NSW) Eyalet Başbakanı Gladys Berejiklian da virüsün yükselişe geçtiği Victoria eyaleti ile sınırın açık kalacağını ancak Melbourne'da COVID-19'un görüldüğü sıcak noktalara eyaletten hiç kimsenin seyahat etmemesi gerektiğini söyledi.
Avustralya'da sömestir tatilinin yaklaştığını hatırlatan ve virüsün yaygın olduğu bölgelerde yaşayanlara tatil süresince "evde kalın" çağrısı yapan Avustralya Sağlık Müsteşarı Prof. Dr. Brendan Murphy de muhtemel aile ziyaretleriyle NSW ve Victoria eyaletinde virüsün uçuşa geçmesini istemediklerini belirtti.
Victoria'daki kısıtlamalar
Avustralya'da haziranın ilk haftasında tek haneli rakamlara düşen COVID-19 vaka sayısının sadece Victoria eyaletinde son 5 günde çift hanelerde seyretmesi üzerine hafifletilmesi beklenen kısıtlamalar yeniden sıkılaştırıldı.
Eyaletteki evlerde 20 ziyaretçiye izin verilmesi kuralı değiştirilerek, ziyaretçi sayısı önce 12 Temmuz'a kadar 5'e düşürüldü ancak daha sonra kararı güncelleyen Sağlık Bakanlığı yeni kuralların uygunlama süresinin 19 Temmuz'a kadar devam edeceğini açıkladı.
Bugünden itibaren restoranlar, barlar, müzayede salonları, toplum merkezleri, kütüphaneler, müzeler ve ibadet yerlerinde aynı anda 50 kişinin bulunmasına imkan sağlanması kuralı da 19 Temmuz'a kadar ertelendi. Söz konusu mekanlara halen yürürlükte olan kurallara göre aynı anda sadece 20 kişi girebilecek.
Avustralya'yı normale döndürmeye hazırlanan federal hükümet, temmuz ayında kapalı ve açık alanlarda 100 kişinin toplanmasına imkan veren üçüncü aşama kuralını kaldırarak, yerine daha fazla kişinin bir araya gelebileceği "fert başına 4 metrekare" kuralını benimsemişti.
102 kişi yaşamını yitirdi
Uygulama tarihi eyalet hükümetlerinin kararına bırakılan plan kapsamında 40 bin veya daha az kapasiteli stadyumlardaki koltukların yüzde 25'inin seyirciyle dolmasına izin verilecek.
Yasak ve kısıtlamaların hafifletilmesine rağmen mümkün olduğunca evden çalışmanın tavsiye edildiği Avustralya'da, yaklaşık 2 milyon 41 bin kişiye test yapıldı. 7 bin 474 kişide COVID-19 tespit edildi.
Son 24 saatte 25 yeni vakanın belirlendiği ülkede 102 kişi hayatını kaybetti.
Kanada’da COVID-19 kaynaklı ölümlerin sayısı 8 bin 471’e yükseldi
Kanada Federal Sağlık Bakanlığı verilerine göre, COVID-19 kaynaklı ölüm vakalarında son iki günde de artışlar kaydedildi.
Bakanlık, toplam ölü sayısının 75 artarak 8 bin 471’e yükseldiğini duyurdu. Ayrıca 101 bin 864 olan pozitif COVID-19 vaka sayısı, son 48 saatte 885 artarak 102 bin 749’a çıktı.
Kanada’da bugüne kadar toplam 2 milyon 415 bin 441 kişiye COVID-19 testi uygulandı. Bakanlık, salgının başlangıcından bu yana COVID-19 tedavisi görerek iyileşenlerin sayısının da 64 bin 813 olduğunu açıkladı.
Meksika ile Kanada arasında geçici tarım işçileri konusunda anlaşma sağlandı
Bu arada Meksika hükümetinin, daha önce COVID-19’a karşı korumasız kaldıkları gerekçesiyle durdurduğu Meksikalı geçici tarım işçileri konusunda iki ülkenin anlaşmaya vardığı açıklandı. Meksika Dışişleri Bakanlığı, Geçici Tarım İşçileri Programı kapsamında çiftliklerde çalışacak Meksika vatandaşlarının sıhhi koşullarının iyileştirmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bakanlık, Kanada ile geliştirilmiş güvenlik ve sağlık korumaları konusunda anlaşmaya varıldığını ve geçici tarım işçilerinin Kanada’ya gönderilmesine devam edileceğini belirtti.
Meksika geçen hafta salı günü, Kanada’daki 17 ayrı çiftlikte baş gösteren COVID-19 salgınının ardından Meksikalı geçici işçilerden 3’ünün ölmesi üzerine koronavirüs enfeksiyonu kapan çiftliklere işçi göndermeyi durdurduğunu açıklamıştı.
Kanada Federal İstihdam Bakanı Carla Qualtrough da yaptığı yazılı açıklamada, Meksikalı geçici işçilerin durumlarının iki ülke yetkililerinin oluşturduğu bir komisyon tarafından sürekli izleneceğini ve yaşanacak olumsuzluklara anında müdahale edileceğini belirtti. Kanada’daki çiftliklere her yıl, Meksika başta olmak üzere Latin Amerika ülkelerinden 60 bin geçici işçi çalışmak için geliyor.