Endonezya’nın başkent Cakarta’da Monas ve Bundaran HI gibi merkezi noktalarda toplanan yaklaşık 60 bin işçi, maaşların yükseltilmesi ve sosyal haklarının iyileştirilmesini talep eden sloganlar atarak Başkanlık Sarayı’na yürüdü.
Bogor ve Bekasi gibi civar kentlerdeki işçilerin de yoğun ilgi gösterdiği başkentteki kutlamalarda, işçilerin bağlı bulunduğu sendika ve kurumlara göre farklı kıyafetler giymesi renkli görüntüler oluşturdu.
Bu arada Endonezya İşçi Sendikaları Birliği Başkanı Said İkbal de yaptığı açıklamada, işçilerin hükümetten maaşlarının artırılması ile pirinç, benzin ve elektrik fiyatlarının düşürülmesinin yanı sıra Çin gibi ülkelerden vasıfsız işçi ithalatının durdurulmasını talep ettiklerini ifade etti.
Polis, gösteri alanlarında yoğun güvenlik tedbirleri alırken, bazı ana yollar geçici süreyle trafiğe kapatıldı.
Rusya'da 1 Mayıs kutlamaları
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Rusya'nın başkenti Moskova’da Kızıl Meydan’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Kızıl Meydan’da bir araya gelen yüz binlerce kişi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.
Aziz Basil Katedrali ve Kremlin Sarayı’nda yer alan Spasskaya Kulesi önünde pankartlar ve balonlar taşıyan kalabalık çok sayıda aktiviteye katıldı.
Pakistan'da 1 Mayıs kutlamaları
Pakistan'ın eyalet merkezlerinde düzenlenen etkinliklerle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı.
Ülkenin Karaçi, Lahor ve Ravalpindi gibi büyük şehirlerinde yapılan etkinliklerde, işçilerin sosyal haklarıyla ilgili talepler dile getirildi.
Sendikaların organize ettiği toplantılarda özellikle bazı işçilerin hala asgari ücretin altında çalıştırılması protesto edildi.
Ülkenin başkenti İslamabad'da düzenlenen kutlamalarda, engellilere özel hazırlanmış araçların katıldığı kortej dikkati çekti.
Pakistan'da savaş ya da terör olayları nedeniyle engelli konumuna gelmiş şoförler, kendilerine göre ayarlanmış araçlarıyla şehir turu attıktan sonra Pakistan Anıtı'nın bulunduğu tepeye çıktı.
KKTC'de 1 Mayıs kutlamaları
KKTC’den büyük bir grup, Kuğulu Park’ta toplandıktan sonra kortej halinde ara bölgeye yürüdü. Rumlar ise Ledra Palace Kapısı’nın güney tarafında toplanarak Taksim Sahası’na geldi.
Lefkoşa'da ara bölgede bulunan Taksim Sahası’nda Türkler ve Rumlar, örgütlerin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte bir araya gelerek, Birleşik Kıbrıs Müzik Topluluğu'nun seslendirdiği şarkılarla birlikte eğlendi.
Burada düzenlenen mitingde yapılan ortak açıklamada, Kıbrıslı Rum ve Türk emekçilerin mücadele ve dayanışmanın artarak devam edeceği belirtilerek, Kıbrıs sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğine kaydedildi.
Kıbrıs'ı yeniden birleştirecek bir çözüm için uzlaşı yolunun "görüşmeler" olduğunun vurgulandığı açıklamada, iki lidere de bu konuda adım atılması için çağrısında bulunuldu.
Avusturya'da 1 Mayıs kutlamaları
Avusturya’nın başkenti Viyana'da 100 binin üzerinde kişinin katıldığı1 Mayıs kutlamalarına aşırı sağcı hükümete tepkiler damga vurdu.
Viyana Belediyesi binasının önünde düzenlenen törene katılan işçi sendikaları temsilcileri başta olmak üzere çok sayıda kişi, aşırı sağcı koalisyon karşıtı pankartlar taşıdı.
Etkinlikte konuşan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Genel Başkanı Christian Kern, merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) hayata geçirmek istediği ayrıştırıcı ve popülist politikaları eleştirdi.
Çalışma saatlerinin yükseltilmesine tepki
Kern, Avusturya’da günlük 8 saat olan çalışma süresini hükümetin 12 saate çıkartmak istediğinin altını çizdi.
“Biz buna müsaade etmeyeceğiz, ekonomi insana hizmet etmelidir, insanlar ekonomiye değil. Eğer bu hükümet 8 saat çalışma süresini, günlük 12 saat, haftalık 60 saate çıkartırsa, sizlere söz veriyorum yine bu meydanda toplanıp buna karşı duracağız.”
Balkanlar'da 1 Mayıs kutlamaları
Balkan ülkeleri Karadağ, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya, Arnavutluk ve Kosova'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla protesto ve yürüyüşler yapıldı.
Makedonya'da vatandaşlar 1 Mayıs dolayısıyla başkent Üsküp'teki hükümet binası önünde toplandı.
Makedonya Sendikalar Birliği (SSM) tarafından düzenlenen yürüyüşe katılan kalabalık ''Yollar farklı, hedef aynı'' sloganıyla ülkedeki işçi sorunlarına dikkati çekti.
Arnavutluk’u başkenti Tiran’da da Arnavutluk Sendikaları Konfederasyonu (KSSH) tarafından gerçekleştirilen protestoda göstericiler, Arnavutluk hükümetinden işçi haklarına saygı göstermesi talebinde bulundu.
Kosova Bağımsız Sendikalar Birliği (BSPK) tarafından başkent Priştine’deki meydanda da yürüyüş düzenlenirken, göstericiler, maaşlara zam, işte güvenlik ve sağlık yönünde iyileştirme yapılmasını istedi.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki vatandaşlar 1 Mayıs kutlamaları için aileleriyle şehrin yakınlarındaki Trebevic Dağı'ndaki piknik alanlarını tercih etti.
Brüksel'de 1 Mayıs kutlamaları
Belçika İşçi Partisi (PTB) üyeleri ile sendikalar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle başkent Brüksel'de yürüyüş yaptı.
Brüksel Adalet Sarayı önündeki Poelaert ve Communale de Molenbeek Meydanı'nda toplanan göstericiler, Roupe Meydanı'na kadar yürüdü.
Bu sırada polis, güvenlik tedbiri aldı, bazı ana yollar trafiğe kapatıldı.
Belçika İşçi Partisi (PTB) Brüksel sorumlusu Dirk Deblock, burada yaptığı konuşmada, "Yüz yıl önce işçilerin direnişi olmasaydı günlük çalışma saati 14'ten 8 saate düşmezdi. Belçika'da işçilerin haftalık çalışma saatinin 38 saatten 30 saate indirilmesini istiyoruz." dedi.
Kutlamaların yapıldığı Rouppe Meydanı'na çoğunluğu aileleriyle gelen binlerce kişi, konser eşliğinde eğlendi.
Hollanda'da 1 Mayıs kutlamaları
Hollanda'nın Lahey kentinde 1 Mayıs dolayısıyla binlerce kişi bir araya geldi.
Hollanda Sendikalar Federasyonu (FNV) tarafından organize edilen etkinliğe, farklı kentlerden gelen kamu ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra iki gündür grev yapan otobüs şoförleri de katıldı.
Malieveld Meydanı'nda toplanan yaklaşık 7 bin kişi, ellerinde bayraklar ve dövizlerle yürüyüş yaparak hükümet karşıtı slogan attı. Gruptakiler özellikle iş koşullarının ve maaşlarının iyileştirilmesini istedi.
Çok sayıda polisin görev aldığı etkinlik yaklaşık bir saat sürdü.
Son 3 yıldır başkent Amsterdam'da gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamaları bu yıl Hollanda Parlamentosu ve büyük şirketlerin konumundan dolayı Lahey'de yapıldı.
Hollanda, 1 Mayıs'ın resmi tatil olmadığı az sayıdaki ülkeler arasında yer alıyor.
ABD'de 1 Mayıs kutlamaları
New York
ABD'nin New York kentinde bulunan Washington Square Park'ta yüzlerce kişi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir araya geldi.
Chicago
ABD'nin Chicago kentinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı.
Kent merkezindeki Thompson Center önünde başlayan gösteri, yüzlerce katılımcının yer aldığı yürüyüşün ardından Clark Caddesi'nde Federal Bina önünde sona erdi.
Gösteri süresince yaptıkları konuşmalar, taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla çalışanlara yönelik haksızlıklara tepki gösteren eylemciler, zaman zaman ABD Başkanı Donald Trump ve politikalarını da hedef aldı. Trump'ın özellikle göçmen karşıtı politikalarının ağır şekilde eleştirildiği gösteride, "Nefret yok, korku da bütün göçmenler hoş geldiniz buraya", "Adalet yoksa barış da yok" ve "Adalet istiyoruz hem de derhal istiyoruz" sloganları atıldı.
Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı gösteride "Sınır dışı işlemlerine son", "Göçmenlere tüm hakları geri verilsin", "Trump ve faşist rejimine hayır" yazılı pankartlar dikkati çekti.
Gösterinin son bölümünde eylemcilere hitap eden Suriye Toplumu Ağı (Syrian Community Network - SCN) Kurucu Direktörü Suzanne Akhras Sahloul, Kur'an-ı Kerim'den İnşirah Suresi'ni okudu ve tercüme etti. Kendisinin de 35 yıl önce ABD'ye gelmiş bir göçmen olduğunu belirten Sahloul, örgütlenerek birlikte hareket etmeleri halinde göçmen gruplarının zafere ulaşacağına inandığını söyledi.
"Türkiye dünyanın en cömert ülkesi"
Konuşmasının ardından açıklamalarda bulunan Sahloul, 3 milyondan fazla Suriyeliye kapılarını açtığı için Türk halkına teşekkür etti.
Türkiye'nin İslam dinini gerçek anlamda yaşayan bir ülke olduğunu vurgulayan Sahloul, "Türkiye kapılarını 3 milyondan fazla Suriyeliye açarak ne kadar cömert bir ülke olduğunu gösterdi. Maalesef ABD bile bu kadar cömert değil. Türkiye dünyanın en cömert ülkesi. Türkiye kabul ettiği göçmenlere daha iyi yaşayabilmeleri için gereken iş, okul ve tıbbi imkanlar sağladı. Lütfen Suriyelileri desteklemeye devam edin." diye konuştu.
Gösteri olaysız sona erdi.
Yunanistan'da 1 Mayıs kutlamaları
Yunanistan'ın başkenti Atina'da işçi ve memurlar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında hükümetin "kemer sıkma" politikalarını protesto etti.
Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ve Mücadeleci İşçi Cephesinin (PAME) çağrısıyla bir araya gelen farklı meslek gruplarından çalışanlar ve öğrenciler, başkent meydanlarını doldurdu.
Binlerce kişinin katıldığı kutlamalarda göstericiler, Meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı'nda bir araya geldi.
Bazı gruplar ise NATO karşıtı sloganlar atarak ABD'nin Atina Büyükelçiliğine yürüdü. Gösteriler sonrasında, bir grup gösterici ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.
Molotofkokteyli ve taşlarla polise saldıran göstericilere, Yunan çevik kuvvet ekipleri göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Öte yandan, liman işçilerinin grevi nedeniyle ülkede gemi seferleri durdu.
Almanya'da 1 Mayıs kutlamaları
Almanya'nın başkenti Berlin'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen yürüyüşte çıkan olaylar nedeniyle çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Türk vatandaşların yoğun yaşadığı Kreuzberg semtindeki Oranienplatz Meydanı'nda sol grupların çağrısıyla toplanan yaklaşık 3 bin kişi Naunyn Caddesi ve Skalitzer Caddesi üzerinden Schlesischestor'a kadar yürüdü.
Göstericilerin bir bölümünün yüzlerini kapattığı yürüyüş sırasında meşaleler yakıldı. Belirlenen güzergah boyunca yürüyen gruplar arasında zaman zaman terör örgütü YPG ve PKK'ya ait bez parçalarının açıldığı görüldü.
Yürüyüşün sona erdiği Schlesischestor'da da polislerle göstericiler arasında arbede yaşandı. Polis, şişe fırlatan göstericilere müdahale ederek, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde düzenlenen yürüyüşte polislere, helikopter de havadan destek verdi, ekipler çok sayıda kamerayla da kayıt yaptı. Gösteride Berlin ve diğer eyaletlerden 5 bin 300 polisin görev aldığı öğrenildi.
Berlin polisi 4 gün önce yaptığı açıklamada Mayıs gösterilerinde, terör örgütü PKK sembollerinin taşınması durumunda sorumlulara yasal işlem yapılacağını bildirmişti.
Açıklamada, polisin bu konuda taktiksel açıdan uygun bir zamanda harekete geçtiği ve böylece gösterinin barışçıl bir şekilde sürdürülmesini engellememeye çalışacağı kaydedilerek, bu tür suç olaylarının görüntülü kayıt altına alındığı ve suçluların daha sonra cezalandırılabilmeleri için belgelendirileceği ifade edilmişti.
Fas'ta 1 Mayıs Kutlamaları
Fas'ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, kamuda ve özel sektörde çalışan işçilerin maaşlarının artırılması talebiyle gösteri düzenlendi.
Fas'ın başkenti Rabat'taki tarihi "Bab el-Hadd" bölgesinden başlayan ve parlamento binasına kadar uzanan gösteriye Demokratik İşçi Federasyonu, Fas İşçileri Genel Birliği, Demokratik İşçi Konfederasyonu, Genel Çalışma Birliği ve Genel İşçiler Birliğinin de aralarında bulunduğu sendikalara üye işçiler katıldı.
Gösteriye katılanlar, hükümetin 3 yıl süreyle maaşlara yıllık 100 dirhem (yaklaşık 10 dolar) artış yapılması yönündeki kararının, gıda maddelerinde fiyat artışının gölgesinde yetersiz olduğunu dile getirdi.
"Onurun için çabala ey işçi", "Ücretsiz eğitim" gibi sloganlar atan göstericiler, üzerinde "Alım gücüne dokunulmasına hayır" ve "Emekli ve yaşlıların yaşam şartlarının iyileştirilmesini istiyoruz" yazan dövizler taşıdı.
Gösteriye katılan yabancı işçiler de iş yasalarına saygı gösterilmesi ve kendilerine karşı ayrımcılık yapılmamasını talep etti.
Hükümetten aile yardımı atağı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Fas Çalışma Bakanı Muhammed Yetim de hükümetin aile yardımının çocuk başına 100 dirhem artırılması uygulamasını başlatma kararı aldığını ve bunun kamuda ve belediyede çalışan 460 binden fazla memuru ilgilendirdiğini belirtti.
Yetim, hükümetin söz konusu yardımın özel sektörde çalışan işçilere yönelik de etkinleştirilmesi için çalışacağını aktardı.
Hükümetin, işçilerin durumunun iyileştirilmesi için çalışacağını ve önceliği en çok zarar gören kesime vereceğini vurgulayan Yetim, açıklamasında en çok temsil edilen sendikalar ile müteahhitlerin çoğunu bir araya getiren Müteahhitler Genel Birliğinin, farklı sosyal programlarda stratejik ortak olarak kalmaya devam edeceğini ifade etti.
Kolombiya'da 1 Mayıs kutlamaları
Kolombiya'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde düzenlenen eylemler Medellin kenti dışında olaysız geçti.
Başkent Bogota'daki yürüyüşe sivil toplum kuruluşları ve sendikaların yanı sıra ülkede yaklaşan devlet başkanlığı seçimleri dolayısıyla adayların taraftarları katıldı.
Kent merkezindeki planetaryum önünde toplanan ve ülkedeki çalışma koşulları ile ücretlerin iyileştirilmesi taleplerinin yer aldığı pankartları taşıyan binlerce kişi, tarihi Bolivar Meydanı'na kadar yürüdü.
Eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinin (FARC) siyasi kolu olarak kurulan Toplumun Alternatif Devrimci Gücü (FARC) taraftarları ise 9 Nisan'da tutuklanan üst düzey yöneticileri Jesus Santrich'in serbest bırakılması için slogan attı.
Bolivar Meydanı'ndaki gösteriler olaysız sona erdi.
Ulusal basındaki haberlere göre ise Medellin kentinde yer yer göstericiler ve polis arasında çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda aralarında bir foto muhabirinin de olduğu 14 kişi gözaltına alındı.
İngiltere'de 1 Mayıs kutlamaları
İngiltere'nin başkenti Londra'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü binlerce kişinin katılımıyla kutlandı.
İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ın birçok bölgesinden etkinlik için Londra'ya gelen çok sayıda kamu ve özel sektör çalışanı, işçi sendikası üyesi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, öğrenciler ve emekliler kentin Clerkenwell semtinde toplandı.
Buradan pankart ve bayraklar açarak yürümeye başlayan katılımcılar, işçi sendikalarına getirilen yasal kısıtlamaları, ülkedeki konut krizi, maaş ve sosyal yardım kesintileri ile işten çıkarmaları protesto eden sloganlar attı.
Yürüyüşte özellikle hükümetin kemer sıkma politikaları kapsamında sağlık, eğitim, güvenlik ve ulaşım alanlarındaki harcamalarda yaptığı kesintiler ile bazı özelleştirme politikaları eleştirildi.
Birleşik Krallık'ta "Mayıs Günü (May Day)" olarak da tanımlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 1880 yılından itibaren başkent Londra'da düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.
İngiltere ve İskoçya'nın diğer büyük kentlerinde de benzer yürüyüşler ve etkinlikler düzenleniyor.
Kaynak: AA