Fransa'da düzenlenen ve başkent Paris başta olmak üzere birçok şehri savaş alanına çeviren protestolarda kullanılan "Sarı Yelek", dünyanın farklı yerlerinde de bir isyan sembolü haline geldi.
Ancak "Sarı Yelek" bir ilk değildi. Dünya tarihi farklı renklerin ve sembollerin kullanıldığı pek çok benzer protestoya şahit oldu.
Sarı Yeleklilerin protestosu - Fransa 2018
Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan, ancak daha sonra Macron yönetimine yönelik öfkeye dönüşen "sarı yeleklilerin" eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosu haline geldi.
Sarı, aslında Fransız sürücülerin arabalarında bulundurması zorunlu olan güvenlik yeleklerinin sarı/yeşil renginden geliyor. Pek çok protestocuya göre bu yelekler, hükümetin empoze ettiği bir yükü temsil ediyor.
Yeşil kürtaj hakkı hareketi - Arjantin 2018
Arjantin Senatosu 8 Ağustos’ta, az bir oy farkıyla kadınların kürtaj hakkını tanımayı reddetmişti. Ülkede kürtaj karşıtı göstericilerle kürtaj hakkını savunan göstericiler arasında gerilim yaşanmıştı. Arjantin sokaklarında kürtaj hakları hareketini sembolize eden yeşil mendillerle geniş protesto gösterileri düzenlenmişti. Latin Amerika'daki kadın grupları kürtaj hakkı için savaşmaya devam edeceklerine söz vermişti.
Sarı renk Şemsiye Hareketi - Hong Kong 2014
Şemsiye Protestoları, Çin’in Pekin tarafından önceden onaylanmış adayların listesiyle Hong Kong’da doğrudan seçimlere izin verme kararına tepki olarak başlamıştı. Sarı renk Şemsiye Hareketi olarak bilinen kitlesel protestolar, 3 ay sürmüştü. Eylül 2014’te Occupy Hong Kong kampanyasına dönüşmüştü.
2018 yılında ise ‘Occupy Hong Kong’ Hareketi’nin 3 lideri, öncülük ettikleri ‘Şemsiye Protestoları’ ile kamuya rahatsızlık verdikleri için suçlanmış, davada liderleri destekleyenler, mahkemeye sarı şemsiyelerle gelmişlerdi.
Yeşil Hareket - İran 2009
1979 İslam Devrimi'nden bu yana İran'ın en büyük protestoları, Ahmedinejad'ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinden doğmuştu. Muhalif aday Mir Hüseyin Musavi'nin destekçileri sokaklara dökülmüştü. Musavi, İran'ın teokrasisindeki değişimi çağrıştırmak için yeşil rengi seçmişti.
Safran Devrimi - Myanmar 2007
Myanmar'da hükümetin akaryakıt fiyatlarını yükseltme kararı ile tetiklenen gösterilerde Budist rahipler ön saflarda yer almıştı. Rahiplerin cübbesinin rengi de protestoların rengi olmuştu. Harekete Safran Devrimi adı verilmişti.
Mandalay'daki hükümet karşıtı yürüyüşe 10 bin keşiş katılmıştı. Nüfusunun yaklaşık% 90'ı Budist olan ülkenin keşişleri arasındaki politik aktivizm geleneği, 1920'lere kadar uzanıyor.
Sarı gömlek ve kızıl gömlek - Tayland 2006
Tayland'ın Sarı Gömlekleri ve Kızıl Gömlekleri, iki karşıt siyasi grubu temsil ediyordu. Eski Başbakan Thaksin Şinavatra karşıtları sarı gömleği, destekçileri ise kızıl gömleği giyiyordu.
2006 yılında Taksin Şinavatra'ın devrildiği askeri darbeye giden yolda düzenlenen sokak gösterileri sarı gömlekli göstericiler tarafından düzenlenmişti.
Kendilerini kırmızı Gömlekliler olarak adlandıran ve resmi adı Diktatörlüğe karşı Birleşik Demokrasi Cephesi olan muhalif blok, 2009 yılı Mart ayından itibaren sokak gösterilerine başlamıştı.
İki yıl sonra, Taksin yanlısı ittifakın iktidara gelmesinden sonra da Sarı Gömlekliler protesto yaparak hükümeti indirmişti.
Turuncu Devrim - Ukrayna 2004
Turuncu, 2004 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ukrayna'nın Batı yanlısı başkan adayı Viktor Yuşçenko'nun kampanya rengi oldu. Taraftarları, Rus yanlısı rakibi Viktor Yanukoviç'in zaferine Turuncu Devrim ile karşı çıktılar.
Turuncu Devrim'de şiddet olayları artmış, göstericiler çok sayıda kamu binasını ele geçirmişti. Yönetimi elinde bulunduran Yanukoviç direnmeye devam etmişti. 24 Şubat 2014’te muhalifler Kiev'de üstünlük sağlamıştı.
Yanukoviç Rusya’ya kaçmış, Ukrayna'da geçiş hükümeti kurulmuştu. Daha sonra genel seçim yapılmış, Rusya karşıtlığıyla bilinen Petro Poroşenko, Cumhurbaşkanı seçilmişti. Ülkede siyasi istikrar çalışmaları devam ederken gösteriler de sürdmüştü.
Mavi Eyalet, Kırmızı Eyalet - ABD 2000
ABD'de mavi eyalet ve kırmızı eyalet kavramı, 2000 yılında yapılan başkanlık seçimlerinde ortaya çıktı. Televizyonlarda eyaletler arası farkı göstermek için Cumhuriyetçilerin önde olduğu bölgeler kırmızı, Demokratların önde olduğu bölgeler mavi gösterilmişti.
Amerikan bayrağının iki rengi o yıl partilerinin sembolleri olarak ortaya çıkmıştı.
Bugün, yaklaşık yirmi yıl sonra, kırmızı ve mavi eyaletlerden ve hatta “Kızıl Amerika” ve “Mavi Amerika” dan söz edilmeye devam ediliyor.
Kaynak: AP