Beşşar Esed rejimi ve destekçileri, ablukada tuttukları Doğu Guta'yı ele geçirmek için başlattıkları kara operasyonu kapsamında ilerleyerek bölgeye üçe ayırdı.
Suriye'de Esed rejimi ve destekçileri, 3 Mart'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) ateşkes kararına uymayarak Rusya'nın hava desteğiyle Doğu Guta'ya kara harekatı başlatmıştı. Rusya'nın hava desteğiyle ilerleyen rejim ve destekçileri, dün Misraba ve Medyere beldelerini ele geçirerek bölgeyi ikiye bölmüştü.
Bölgedeki bildirdiğine göre, rejim, gün içinde de Haresta ilçesini ablukaya alarak bölgeyi üçe ayırdı.
Duma ilçesi kuzeyde, Haresta ilçesi ortada, Arbin, Hammuriye, Zemelka, Cisrin, Kefer Batna ve Ayn Terma bölgeleri ise güney kısımda kaldı.
Rejim güçleri Doğu Guta'yı parçalayarak daha hızlı şekilde ele geçirmeyi amaçlıyor.
Saldırılar sürüyor
Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, rejim ve destekçileri Sakba, Cisrin, Zemelka bölgelerine hava ve kara saldırılarını bugün de sürdürdü.
Saldırılar sonucu Cisrin beldesinde bir Sivil Savunma çalışanı yaşamını yitirdi.
Dünkü saldırılarda ise toplam 35 sivil ölmüştü. Rejim ve destekçilerinin, Doğu Guta'ya 19 Şubat'tan bu yanan düzenlediği hava ve kara saldırılarında ölen sivil sayısı 944'e yükselmiş oldu.
BMGK, 24 Şubat'ta aldığı kararla başta Doğu Guta olmak üzere Suriye genelinde siviller için insani ateşkes ilan edilmesini istemişti. Ancak "gecikmeksizin" hayata geçirilmesine hükmedilen ateşkesin nasıl başlayacağı belirsiz kalmıştı. Rusya, BMGK kararının ardından 27 Şubat'ta ateşkesin her gün yerel saatle 09.00-14.00 (TSİ 10.00-15.00) arasında geçerli olacak şekilde başladığını ilan edip, rejimin buna uyacağını ileri sürmüştü.
Muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin kişi 5 yıldır abluka altında yaşıyor. Doğu Guta, Astana anlaşmalarında "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan edilmesine rağmen Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını sıkılaştırıp, son aylarda da saldırılarını şiddetlendirdi. İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda olan binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk da açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi.
BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu geçen günlerde, rejimin, Doğu Guta'da sivillere karşı kimyasal silah kullanmak, halkı açlığa sürüklemek ve tıbbi tahliyeleri engellemek gibi bir dizi fiille savaş suçu işlediğini duyurmuştu.
Esed rejimi cenazelerin gömülmesine dahi fırsat vermiyor
Suriye'de başkent Şam'ın doğusundaki bazı ilçe ve beldeleri kapsayan 104 kilometrekarelik Doğu Guta'nın tepesinden savaş uçakları bir an eksik olmuyor.
Halk, yoğun bombardıman nedeniyle cenazelerini bile defnedemiyor
Mezarlığa gidemediler
Duma semtinde mezarlığa gidemeyen halk, 70 cenazeyi kamu parkına gömdü. Duma Konseyi, uluslararası acil yardım çağrısı yaptı.
Onlarca kişi ölüme terk edildi
Molozların altında kurtarılmayı bekleyen onlarca kişi ise, ölüme terk edilmiş durumda. İş makineleri, bombardıman nedeniyle bölgeye giremiyor.
Gökyüzüne hasretler
Sığınaklarda da insanlar haftalardır güneş yüzü görmedi. Yüzlerce kişi, kötü koşullarda yaşama tutunmaya çalışıyor.
Banyo yok
300 kişinin yaşadığı bodrumda tek bir tuvalet var, banyo yok. Sığınaklar da zaman zaman bombardımanda hasar görüyor, yaralananlar oluyor.
Rusya ile görüşmeler sürüyor
Öte yandan Doğu Guta'daki muhalif gruplardan İslam Ordusu, yaralıların tahliyesi için Rusya ile anlaştıklarını duyurdu.
Bazı gruplar, silahları ve aileleriyle birlikte Doğu Guta'dan ayrılmak için Ruslarla görüşmeler yapıyor.
BMGK'nın işe yaramayan kararı
BMGK, 24 Şubat'ta aldığı kararla başta Doğu Guta olmak üzere Suriye genelinde siviller için insani ateşkes ilan edilmesini istemişti. Ancak "gecikmeksizin" hayata geçirilmesine hükmedilen ateşkesin nasıl başlayacağı belirsiz kalmıştı.
Rusya'nın sözde duyurusu
Rusya, BMGK kararının ardından 27 Şubat'ta ateşkesin her gün yerel saatle 09.00-14.00 (TSİ 10.00-15.00) arasında geçerli olacak şekilde başladığını ilan edip, rejimin buna uyacağını ileri sürmüştü.
Savaş uçakları bir an olsun durmuyor
Muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin kişi 5 yıldır abluka altında yaşıyor.
Doğu Guta, Astana anlaşmalarında "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan edilmesine rağmen, Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Beşşar Esed rejimi, geçen yıl Nisan ayından itibaren bölgeye ablukasını sıkılaştırıp, son aylarda da saldırılarını şiddetlendirdi.
Yüzlercesi acil durumda
İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda olan binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor. Çoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası.
Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk da, açlık ve ilaçsızlık nedeniyle yaşamını yitirdi.
Esed savaş suçu işliyor
BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu geçen günlerde rejimin, "Doğu Guta'da sivillere karşı kimyasal silah kullanmak, halkı açlığa sürüklemek ve tıbbi tahliyeleri engellemek" gibi bir dizi fiille savaş suçu işlediğini duyurmuştu.
Suriye'de 7 yıldır süren iç savaşta, yarım milyondan fazla insan hayatını kaybetti.
Kaynak: TRT Haber, AA