İngiltere'nin eski Brexit Bakanı David Davis, Başbakan May’in Brexit anlaşmasının parlamento tarafından onaylanmayacağını ve yeni bir anlaşma için Avrupa Birliği ile yeniden pazarlık yapması gerekeceğini söyledi.
Davis, May’in geleceği ile bir yorum yapmadı ancak “Yapılması planlanan anlaşma Avam Kamarası tarafından reddedilecek ve May yeni bir anlaşma yapmak zorunda kalacak” dedi.
Kabinedeki istifalar
İngiltere'nin Avrupa Birliği ile Brexit anlaşmasının taslak metni üzerinde anlaşması, kabinede istifaları beraberinde getirmişti.
İstifasını, Twitter hesabından duyuran Brexit Bakanı Dominic Raab, "Kuzey İrlanda için önerilen düzenleyici rejimin İngiltere'nin toprak bütünlüğü için gerçek bir tehdit teşkil ettiğine inanıyorum. Ayrılmamız konusunda AB'ye veto hakkı veren, süresiz bir tedbir maddesini de destekleyemem" ifadesini kullandı.
Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Devlet Bakanı Shailesh Vara da dün sabah saatlerinde aynı gerekçe ile istifa etti.
İngiltere halkının referandumda AB'den ayrılmak yönünde oy kullandığını belirten Vara, "Bu anlaşma, içinde hangi kelimeler kullanılırsa kullanılsın, İngiltere'yi AB zincirlerinden kurtulmuş, bağımsız ve egemen bir ülke yapmıyor" dedi.
İki istifanın ardından İş ve Emeklilik Bakanı Mcvey de istifa ettiğini açıklamıştı.
Geçtiğimiz ayrlarda ise Brexit Bakanı David Davis, Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Savunma ve Tedarik Bakanı Guto Bebb, geçen cuma günü de Ulaştırmadan Sorumlu Devlet Bakanı Jo Jonson, Brexit gerekçesiyle istifa etmişti.
Brexit krizi
İngiltere ile AB önceki gün bir ayrılık anlaşması üzerinde uzlaşmış ancak İngiliz hükümetinde peş peşe yaşanan istifalar anlaşmanın geleceğini belirsizleştirmişti.
Başbakan Theresa May hakkında parti içi muhalefet güvensizlik oylaması için girişimde bulunurken, anlaşmanın parlamento onayı alması ihtimali de zayıflamıştı.
AB ile İngiltere arasında Haziran 2017'de başlayan müzakerelerde taraflar, geçen yılın sonunda İngiltere'nin AB bütçesine taahhütlerinden kaynaklanan yüklü bir "ayrılık ücreti"nin ödenmesi ile vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı.
Taraflar, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere'ye bağlı Kuzey İrlanda arasında fiziki sınır getirmeyecek bir çözüm üzerinde ise kesin anlaşmaya varamamıştı.
AB ile varılan son anlaşmada, Kuzey İrlanda sorununa, İngiltere'nin bütününü süresiz biçimde Gümrük Birliği içinde tutmaya kapı aralayan bir çözüm üzerinde uzlaşılmıştı.
Uzun yıllar süren ayrılıkçı terörün ardından Kuzey İrlanda’ya barışı getiren Belfast Anlaşması'na (Hayırlı Cuma Anlaşması) göre, iki İrlanda arasında fiziki sınır olmaması gerekiyor.
İngiltere, 23 Haziran 2016 tarihinde yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almıştı.
Kaynak: DHA, AA