Suriye'de Esed rejimi, Doğu Guta'daki saldırılarını havadan ve karadan sürdürüyor.
Fransa, saldırılarda her gün onlarca sivilin öldüğüne dikkat çekerek, insani yardımların ulaşması ve tahliyelerin yapılabilmesi için BMGK'nin aldığı ateşkes kararının uygulanması gerektiğini belirtti.
Açıklamada, 14 Şubat'tan bu yana ilk kez insani yardım konvoyunun Doğu Guta'ya ulaşılmasına izin verildiğini ancak Esed rejiminin müdahalesi üzerine malzemelerin, Doğu Guta'ya teslim edilmeden dönmek zorunda kaldığı hatırlatılarak, "Fransa, uluslararası hukukun ihlal edilmesini kınıyor." değerlendirmesi yer aldı.
Fransa, Rusya'yı sorumlu tutuyor
Fransa'nın özellikle Rusya ve İran başta olmak üzere Esed rejiminin destekçilerini, ateşkes kararının hayata geçirilmesi için rejime baskı uygulama çağrısı yaptığı açıklamada, BMGK'nin 2401 sayılı kararını onaylayan Rusya'nın bu konuda sorumluluğu olduğu belirtildi.
BMGK, 24 Şubat'ta aldığı kararla Doğu Guta başta olmak üzere Suriye genelinde siviller için insani ateşkes ilan edilmesini istemişti ancak "gecikmeksizin" hayata geçirilmesine hükmedilen ateşkesin, nasıl başlayacağı belirsiz kalmıştı.
Muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin kişi 5 yıldır abluka altında yaşıyor.
Doğu Guta, Astana anlaşmalarında "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan edilmesine rağmen, Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını sıkılaştırıp, son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi. İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda, binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastaları. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk açlık ve ilaca erişilememesi nedeniyle yaşamını yitirdi.
Kaynak: AA