Fransa'ya her yıl 95 bin iltica talebinde bulunulduğunu ifade eden Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb, ülkeye her gelen sığınmacıyı kabul etseler bile onlara iyi imkanlar sağlamayacaklarını belirtti.
Collomb, yasa dışı konumundaki sığınmacıların ülkeden sınır dışı edilmesi gerektiğini söyleyerek, önceliklilerinin savaştan kaçan sığınmacılar olduğunu dile getirdi.
Öte yandan Fransa Ombudsmanı Jacques Toubon, ülkede temel haklar açısından net bir gerileme olduğunu kaydetmişti.
İnsani yardım kuruluşlarından tepki
Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından 12 Aralık'ta, ülkeye yasa dışı yollardan girip acil barınma merkezlerinde kalanların başka merkezlere yönlendirilmesine ilişkin yayımlanan genelgeye birçok sivil toplum örgütü tepki göstermişti.
İçişleri Bakanlığında, 8 Aralık'ta acil barınma merkezleri hakkında düzenlenen bir toplantıya katılan yaklaşık 20 insani yardım kuruluşu, Fransa tarihinde ilk kez yapılacak uygulamayla bu merkezlerde kalanların kimlik bilgilerinin tespit edilip buradan çıkarılmasını öngören plana tepki göstererek toplantıyı terk etmişti.
Fransa'daki sığınmacıların ve özellikle çocukların içinde bulunduğu koşullar, ülkedeki sivil toplum örgütlerince de sık sık eleştiriliyor. İnsani yardım kuruluşunda görev yapan bir grup, geçen cumartesi günü sığınmacıların içinde bulunduğu kötü koşullara dikkati çekmek için Fransa Uyum Bakanlığı binasının duvarına "Berbat ağırlama" ifadesini yazmıştı.
Türkiye en çok sığınmacı ağırlayan ülke
Türkiye, dünyada en çok sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke durumunda.
Türkiye'deki 3 milyonun üzerindeki sığınmacı bulunuyor ve bu rakamın yaklaşık yarısını çocuklar oluşturuyor.
Türkiye, koruma talep eden kişilere ev sahipliği yapan ülkeler arasında en önde gelirken, Türkiye’deki sığınmacı sayısının 61 ülkenin nüfusundan fazla olduğu belirtiliyor.
Kaynak: AA/TRT Haber