Fransa’da "Sarı Yelekliler"in 2 haftadır yaptığı eylemlerden geriye, savaş meydanlarını aratmayan görüntüler kaldı.
Cumartesi günü Fransa genelinde 300 bin kişinin katıldığı hükümet karşıtı protestoların ardından, G20 Liderler Zirvesi sebebiyle Arjantin’de olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün ülkesine dönerek acil bir güvenlik toplantısı yaptı.
İçişleri Bakanlığına hazırlık uyarısı ve OHAL tartışması
Fransa Cumhurbaşkanlığı, Macron'un gelecek protestolar için İçişleri Bakanlığından güvenlik güçlerini harekete geçirmesini ve Başbakan'dan diğer parti liderleriyle temasta bulunmasını istediğini açıkladı.
Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, “OHAL ilan etmek benim için bir tabu değil” diyerek ülkede olağanüstü hal sinyali verdi. Ancak bir Cumhurbaşkanlığı yetkilisinin Reuters haber ajansına yaptığı açıklamaya göre, Macron'un düzenlediği toplantıda OHAL konusu gündeme gelmedi.
Macron için bir ilk değil
Yaşanan olaylar Cumhurbaşkanı Macron'u zor durumda bıraktı. Aslında siyasetin içinden gelmeyen Macron için çalışanların bu gösterileri ilk değil.
Macron, Rothschild ailesinin bankalarında üst düzey yöneticiyken, François Hollande'ın cumhurbaşkanı olduğu dönemde dışarıdan atanarak Ekonomi Bakanlığı yaptı.
2016 yılında iş yasasında, işverenler lehine yaptığı düzenleme yüzünden çalışan kesimlerin tepkisini çekti.
"Macron yasası" olarak adlandırılan bu düzenleme yüzünden binlerce işçi sokaklara dökülmüştü.
Çalışan kesimle yıldızı hiç barışmadı
Emmanuel Macron, 2017'deki seçimler öncesi, bu kez kendisini bakan yapan François Hollande'a karşı bayrak açtı.
Macron'un adaylığı, Sosyalist Parti kurmayları tarafından "ihanet" olarak yorumlandı.
Ama 39 yaşındaki genç lider, "Yürüyüş" adını verdiği siyasi hareketiyle, aşırı sağa karşı kurulan güç birliğinden de yararlanarak seçimlerden zaferle çıktı.
Elysee Sarayı'nın yeni sahibi Macron ile çalışan kesimin yıldızı seçimlerin ardından da hiç barışmadı.
Fransız Cumhurbaşkanı, işçi sendikaları tarafından "küresel sermayenin adamı" olarak görülen bir siyasi figür.
Fransa'daki son gösterilerde "Macron istifa" sloganları atan protestocular, hükumetin sadece ticari işletmeleri düşündüğünü ve halkın sorunlarını görmezden geldiğini savunuyor.
Fransa'da neler oluyor?
İlk olarak 17 Kasım'da, ardından da geçen cumartesi günü Fransa genelinde on binlerce kişinin katılımıyla hükümet karşı protestolar düzenlendi.
İlk hafta ek vergiler yüzünden yaşanan akaryakıt zammı nedeniyle ambulans şoförleri başta olmak üzere birçok sektörden çalışanlar eylem başlatmış, yol kapatma eylemleri geniş kitleler tarafından desteklenmişti.
Özellikle de şiddetli geçen eylemin Paris ayağında, İçişleri Bakanlığının verilerine göre 287 gözaltı olmuş ve 17’si güvenlik güçleri mensubu 110 kişi yaralanmıştı.
Fransa çapında 65 bin güvenlik güçleri mensubu görevlendirilirken, yine ülke çapında 75 bin kişinin "Sarı Yelekliler" eylemine katıldığı açıklanmıştı.
Kaynak: Reuters, AA