Uluslararası Af Örgütü tarafından koordine edilen 'küresel eylem günü'nde, 35'ten fazla Google çalışanı Google'ın projeyi terk etmesini talep eden açık bir mektup imzaladı.
Mektupta 'Dragonfly'a karşı tavrımız Çin'le ilgili değil: Ne şekilde olursa olsun savunmasızları baskı altına almak için güçlü olanı destekleyen teknolojilere itiraz ediyoruz' ifadelerine yer verildi.
Mektuba imza veren çalışanlar, kısıtlanmış arama motorunun tehlikeli bir emsal yaratabileceğini ve Google'ın diğer ülkelere benzer imtiyazları reddetmesini zorlaştıracağı konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, Çin'deki teknoloji destekli gözetim ve azınlıklar, kadın hakları savunucuları, öğrenciler üzerindeki baskılar hakkında özel endişeler de dile getirildi.
Dragonfly projesi ne içeriyor?
The Intercept internet sitesinin şirket içi dokümanlara ve konu hakkında bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı habere göre, Google mühendisleri "Dragonfly" adını verdikleri proje kapsamında, yasaklı web sayfalarını ve insan hakları, demokrasi, din ve barışçıl protesto gibi arama sözcüklerinin olduğu sonuçları ayıklayan özel uygulamalar geliştirildiğini açıklamıştı.
The Intercept muhabirlerinin incelediği "Hizmete Özel" antetli Google dökümanlara göre Çin'de kullanıma sunulacak uygulama, ülkenin resmi internet güvenlik duvarının bloke ettiği web sitelerinin otomatik olarak algılayarak filtreleyecek ve söz konusu sayfaları arama sonuçları içinde göstermeyecek.
Daha önce denenmişti
Plan, Google'ın Çin siyasetinde radikal bir değişime işaret ediyor. Google'ın arama motoru halen Çin'de erişime yasaklı durumda.
Google 2006-2010 yılları arasında arama motorunun sansürlü bir versiyonunu Çin'de kullanıma açmış, ancak şirketin sansüre boyun eğdiğine dair gelen tepkiler üzerine uygulamayı geri çekme kararı almıştı.
Ülkede Google ve Twitter dışında Facebook, Instagram gibi sosyal medya uygulamaları yasaklı olduğunda aynı hizmetler yerli alternatifleri tarafından veriliyor. Örneğin Google'ın Çin'deki karşılığı, ülkenin en büyük arama motoru uygulaması olan Baidu.
Google çalışanları protesto etmişti
Birçok Google çalışanı, Ağustos ayında Intercept tarafından sunulan projeye ilk andan itibaren olumsuz tepki gösterdi. Haber, şirkette birçok istifaya neden oldu. CEO Sundar Pichai, projenin gerçekliğini geçen ay onayladı, ancak projenin Google’ın herkese bilgi sağlama misyonunun bir parçası olduğunu savundu.
Kaynak: Reuters, DHA