Endonezya ve Singapur, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Tahkim Mahkemesinin Güney Çin Denizi'ndeki anlaşmazlıkla ilgili davada aldığı karara bölge ülkelerinin saygı göstermeleri çağrısında bulundu.
"Taraflar, yasal ve diplomatik süreçlere saygı duymalı"
Endonezya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bütün taraflar çıkan karara saygı göstermelidir. Endonezya olarak tüm tarafları sükunete ve ılımlı olmaya davet ediyoruz. Güney Çin Denizi'nde gerilimin tırmandırılmaması için BM Deniz Hukuku Anlaşması çerçevesinde hareket edilmelidir. Bölgedeki ortaklarımız, sorunları daha ılımlı müzakerelerle çözme yolunu tercih etmelidir. Endonezya olarak bölgedeki istikrar ve huzurun devamlı olması için her zaman çaba göstereceğiz." ifadeleri kullanıldı.
Singapur Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada,
" Singapur, Güney Çin Denizi'nde hak iddia eden ülkeler arasında yer almamaktadır. Singapur olarak bölgede barışçıl adımların atılması taraftarıyız. Taraflar, yasal ve diplomatik süreçlere saygı duymalı." ifadelerine yer verdi.
"Karar, eninde sonunda uluslararası hukukun itibarını zedeleyecektir"
Çin'in Washington Büyükelçisi Cui Tiankai, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Tahkim Mahkemesinin Filipinler'in başvurusu üzerine Güney Çin Denizi'ndeki anlaşmazlıkla ilgili davada aldığı kararın, eninde sonunda uluslararası hukukun itibarını zedeleyeceğini savundu.
Cui, Uluslararası Stratejik Çalışmalar Merkezinde yaptığı konuşmada, BM mahkemesinin kararının bölgede anlaşmazlıkları, hatta çatışmaları artıracağını iddia ederek, "Sonunda uluslararası hukukun etkinliğini ve otoritesini zayıflatacaktır." ifadesini kullandı.
Kurallara dayalı uluslararası nizamın muhafazası
Beyaz Saray'da Asya politikasından sorumlu direktör Daniel Kritenbrink ise Filipinler'in başvurusu üzerine görülen davanın, Güney Çin Denizi'nde anlaşmazlıklara ortak barışçıl çözüm hedefine önemli katkı sağladığını söyledi.
Kritenbrink, ABD'nin bu konudaki tutumunun, ABD ile Çin arasındaki stratejik rekabetten kaynaklanmadığını, "kurallara dayalı uluslararası nizamın" muhafaza edilmesi arzusuyla bağlantılı olduğunu kaydetti.
Daniel Kritenbrink, bu nizamın bozulması halinde ülkelerin güçlerini arttırdığı, daha faz hak iddia ettiklerini ve tarihin bunun "trajik sonuçlara" yol açtığını gösterdiğini dile getirdi.
Filipinler, 2013'te BM Daimi Tahkim Mahkemesine başvurarak Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'nde bulunan ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı. Lahey'de bulunan mahkeme, dün Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Çin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek kararı "mesnetsiz" olarak nitelemişti.