Güney Kore, Kuzey Kore'de yaklaşık 15 ay tutuklu kaldıktan sonra geçen hafta serbest bırakılan 22 yaşındaki ABD'li öğrenci Otto Warmbier'in hayatını kaybetmesinin ardından, burada tutuklu bulunan ülke ve ABD vatandaşlarının salıverilmesi çağrısında bulundu.
Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü Park Soo-hyun, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Devlet Başkanı Moon Jae-in, Warmber'in ölümünün ardından duyduğu üzüntüyü dile getirdi." dedi.
Warmbier'in neden komaya girdiğine dair soru işaretlerinin sürdüğüne işaret eden Park, "Kuzey'in, durumu kötüye gittiğinde Warmbier'in ailesine durumu bildirme ya da en iyi şekilde tedavi edilmesini sağlamak gibi insan haklarına dair görevlerini yerine getirip getirmediğine dair soru işaretleri oluştu." diye konuştu.
Park, Kuzey Kore'de tutuklu oldukları bilinen 6 Güney Kore ve 3 ABD vatandaşının "bir an önce iade edilmesi" konusunda Seul yönetiminin elinden geleni yapacağını bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson adına bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Warmbier'in serbest kaldığı ve ABD'ye dönüş yolunda olduğu aktarılmıştı.
Açıklamada, Kuzey Kore'de tutuklu bulunan diğer 3 ABD vatandaşının da serbest bırakılması için temasların sürdüğü belirtilmişti.
Warmbier'in ailesi, dün öğrencinin ölümüne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Oğlumuz Otto Warmbier'in hayat yolculuğunu tamamladığını üzüntüyle duyuruyoruz. Kendisini seven ailesinin yanında, Otto bugün saat 02.20'de hayatını kaybetti." ifadelerine yer vermişti.
Oğullarının Kuzey Kore'nin kötü muamelesine maruz kaldığını savunan aile, Warmbier'in Cincinati'ye döndüğünde konuşamadığı, duyamadığı, göremediği ve sözlü ifadelere tepki veremediğini kaydetmişti.
ABD basını ise Warmbier'in koma halindeyken ülkesine gönderildiğini iddia edilmişti.
Warmbier, geçen yıl turist olarak gittiği Kuzey Kore'de kaldığı otelde bir "propaganda tabelası" çaldığını kabul etmiş, mart ayında görülen duruşmasında "devlete karşı suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıl ağır iş cezasına çarptırılmıştı.
Virginia Üniversitesi öğrencisi olan Warmbier'in duruşması 1 saat sürmüş, ABD Dışişleri Bakanlığı ise öğrencinin ceza almasını şiddetle kınamıştı.
Pyongyang yönetimi, mayısta Pyongyang Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde çalışan ABD vatandaşı Kim Hak Song'un "ülkeye karşı düşmanca davranışları", aynı üniversitede ders vermesi için ülkeye çağrılan Kim Sang Dok'un da "ülkeyi karıştırmaya yönelik düşmanlık eylemi" gerekçesiyle tutuklandığını duyurmuştu.
Bir diğer ABD vatandaşı Dong-chul da 2015 yılında, doğduğu ülke olan Güney Kore adına casusluk yaptığı suçlamasıyla Kuzey Kore'de 10 yıl hapis cezası almıştı.