Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Devlet Başkanlığı ofisinde düzenlenen kabine toplantısında görüşmeyle ilgili açıklama yaptı.
"Ekonomimize de yardımcı oluyor"
Moon, geçen ay Pyongyang'da gerçekleştirilen Koreler arası zirvede alınan kararların Güney'de yeni ekonomik fırsatlar oluştururken, Kuzey'de de nükleersizleşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olacağını ifade etti.
Moon, şunları söyledi:
"Pyongyang Deklarasyonu, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tam olarak arındırılmasına destek olacak ve askeri gerginliği azaltıp, Koreler arası ilişkileri geliştirerek bunu daha kolay hale getirecek.
Anlaşma, sadece halkımızın güvenliğini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda Kore Yarımadası'ndan (askeri) riskleri kaldırarak ekonomimize de yardımcı oluyor."
İki ülke arasında varılan anlaşmanın aynı zamanda Kuzey Kore'deki insan haklarını teşvik etmeye de yardım edeceğinin altını çizen Moon diğer yandan, "Her şeyden önemlisi bu, uzun zamandır dezavantajlara maruz kalan, sınıra yakın bölgelerdeki halkın yararına olacak" dedi.
Koreler arası yakınlaşma
Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 27 Nisan'da iki ülke sınırındaki Panmunjom ateşkes köyünde bir araya gelmişti. Zirve sonunda yayımlanan ortak açıklamada, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı barış anlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.
Moon ve Kim, nisan ayında yapılan tarihi zirvenin ardından 26 Mayıs'ta da bir araya gelmiş ve ülkeleri arasındaki barış sürecini ele almıştı.
İki lider eylül ayında Pyongyang'da bir araya gelmiş, gerilimi düşürme konusunda anlaşmaya varmıştı.
Pyongyang'daki görüşmede iki ülke arasında barış için ortak çabalarını sürdürme sözü veren Moon ve Kim, ortak bildiri yayınlamıştı. Bildiride, ABD'nin gerekli adımları atması halinde Kuzey Kore'nin yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması konusunda daha fazla adım atacağı vurgulanmıştı.
Ayrıca ortak bildiride, Kuzey Kore ve Güney Kore'nin uluslararası spor organizasyonlarına birlikte katılmaya devam edecekleri ve 2032 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapma konusunda birlikte çalışacakları ifade edilmiş, iki ülkenin Panmunjom sınır köyündeki ortak güvenlik bölgesinin mayınlardan temizlenmesi ve sınır muhafızlarının kaldırılması konusunda da mutabakata vardığı kaydedilmişti.
Diğer yandan, Panmunjom ateşkes köyünün Güney Kore'ye ait kısmındaki Barış/Özgürlük Evi'nde dün yapılan çalışma düzeyindeki müzakerelerin ikinci turunda, iki Kore'den askeri yetkililer ve BM yetkilileri, Kuzey ve Güney Kore arasında yer alan Askerden Arındırılmış Bölge'deki (DMZ) Ortak Güvenlik Bölgesi'nin (JSA) silahsızlandırılması ve sınır muhafızlarının kaldırılması konusunda anlaşmaya varmıştı.
Kaynak: AA