Suriye'de Şam'ın Doğu Guta banliyösünde Beşşar Esed rejiminin, 2013 yılında 20 Ağustos'u 21'ine bağlayan gece kimyasal silahlarla Doğu Guta bölgesine düzenlediği saldırıda, çoğunluğu kadın ve çocuk bin 400'ün üzerinde sivilin hayatını kaybetmişti.
Saldırının gerçekleştiği yerde elde edilmiş görsellere ulaşıldı.
Kimyasal gazlara maruz kalarak yaşamını yitirmiş çok sayıda kadın ve çocuğun yer aldığı çekimlerde, bölgedeki doktorların gazdan etkilenenleri hayata döndürmek için çaba sarf ettiği görülüyor.
Yerde yatan bazı kadın ve çocukların nefes almakta zorlandığı, bazılarının ise can çekiştiği anlaşılan görütülerde, sivil savunma ekipleri hayatlarını kaybedenlerin üzerine sayılar yazarak tespit tutanakları çıkarmaya çalışıyor.
Saldırı sonrasındaki görüntülerde ise defin işlemleri için iş makineleriyle mezarlar açılarak cenazeler topluca toprağa veriliyor.
Suriye iç savaşında rejimin kimyasal silah kullanması halinde bu ülkeye askeri müdahelede bulunacağı uyarısı yapan ABD yönetimi, Doğu Guta katliamı karşısında politika değişikliğini giderek bu "kırmızı çizgi"sini gündeminden çıkarmıştı.
Rusya ile beraber hareket eden ABD, Suriye'nin elindeki kimyasal silahların yok edilmesi konusunda anlaşmış, rejimin belirlediği kimyasal silah stokları imha edilmişti.
Ancak rejimin, Kimyasal Silahların Önlenmesi Örgütü'ne (OPCW) bildirdikleri dışında başka stokları olmadığı noktasında uluslararası topluma güvence verilememişti.
KaydetKaydetKaydetKaydet